Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.09.18

Egyetlen távol-keleti kereskedő sem tudta igazolni az áruk eredetét a fővárosban! Videóval

Súlyos szabálytalanságokat tártak fel a hatóságok a Ganz-telepen, többmillió forintos bírságot szabnak ki.
Hét hatóság tartott ellenőrzést a fővárosban, a volt józsefvárosi piaccal szembeni Ganz-telepen, a nagyszabású ellenőrzés súlyos szabálytalanságokat tárt fel, várhatóan több millió forintot tesz ki a bírságok összege, és néhány esetben büntetőfeljelentést is tesznek - közölte a  Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerdán az MTI-vel.

 

kinai-piac.jpg


A Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága közleménye szerint a múlt heti akció előtt a Készenléti Rendőrség a telep összes be- és kijáratát lezárta, csaknem száz gépjárművet és kétszáz személyt ellenőrzött, több esetben közlekedési szabálysértés miatt intézkedett.
Mint írták, a NAV munkatársai a forgalmazott termékek eredetét kérték számon a kereskedőktől, akik közül egy sem tudta igazolni, hogy legális árukészlettel működik. Emiatt 50 millió forint értékű ruházati terméket - főleg lábbeliket, fehérneműt, női felsőruházatot - vettek leltárba. Két cégnek sem online pénztárgépe, sem annak beszerzésére vonatkozó megrendelése nem volt, náluk mintegy hétezer NHL (National Hockey League) feliratú, hamis márkajelzéssel ellátott baseballsapkát, továbbá hamisított autóalkatrészeket találtak és foglaltak le, több mint 3,5 millió forint értékben.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a telepen működő vendéglátóhelyeknél többek között alapvető higiéniai előírások megszegése és szabálytalan tárolás miatt intézkedett, a nyomon követhetőség hiányosságai miatt 4,5 mázsa készételt és alapanyagot foglalt le és semmisített meg.
A Nemzeti Munkaügyi Hivatal munkaidő-beosztási problémákat és hiányos nyilvántartásokat talált a kereskedők ellenőrzésekor, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai pedig több esetben a tűzvédelmi előírások megszegését állapították meg.
A közlemény szerint az akcióban részt vettek Józsefváros Önkormányzata Polgármesteri Hivatalának Kereskedelmi, valamint Építési Osztályának szakemberei, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai is.
A NAV tájékoztatása szerint a bírságok kiszabása folyamatban van, együttes összegük több millió forintra rúghat, továbbá az iparjogvédelmi jogok megsértése miatt büntetőeljárás indul. MTI