Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.06.19

Kipróbálta már ezt az egészségbiztosítás kalkulátort?

Aki szeretne valamilyen biztosításban gondolkodni, annak a különféle lakás- és utazásbiztosítások mellett az egészségbiztosítás, amely a legkifizetődőbb lehet. Kiknek való? Mit kell tudni róla, és hogyan működik az egészségbiztosítás kalkulátor?

 

Egészségbiztosítás – milyen előnyökkel is jár?

 

Legalább egyszer az életben mindenkinek orvoshoz kell mennie valamilyen okból kifolyólag. Ez lehet egy rutinvizsgálat vagy egyszerű légúti fertőzés, de akár olyan komoly egészségügyi probléma is, ami műtétet igényel. Sajnos azonban manapság sokszor ez már nem úgy zajlik ahogyan szeretnénk. Gyakran hónapokat vagy akár éveket kell várni egy-egy műtéti beavatkozásra, és előfordul, hogy a kórházi körülmények sem megfelelőek. A magánrendeléseken viszont olykor igencsak komoly összegeket elkérnek. Szintén komoly problémát jelent a hálapénzek ügye is. Egy jó ideje állami szinten is határozottan elítélésre került ez a fajta adakozási forma – mégis még mindig akadnak olyanok az egészségügyben, akik bizony valahogy nem akarnak megfelelően teljesíteni, ha nem kapnak a zsebükbe egy kis „biztatást”. Ez a meglehetően lehangoló és csúnya magatartás bizony nagyon nehezen szűrhető. Nem tud vele mit kezdeni sem az állam, sem pedig az egészségügy. Egyedül úgy kerülhetjük ki ezeket a szituációkat, ha elkerüljük magát az intézményt is, ahol ez jelen van. Ha egészségbiztosítást kötünk, akkor viszont a fentebb említett problémák és kellemetlen helyzetek mind elkerülhetőek. Nem kell többé hónapokat várni a legegyszerűbb vizsgálatokra, modern és minőségi ellátásban részesülünk, ráadásul még fizetnünk sem kell – hiszen ezt mind a biztosítás fedezi. Ezen kívül nem elég, hogy legalább harminc szakrendelésen lehet elvégeztetni a vizsgálatok, de az olyan egyszerű – viszont magánúton költséges, államilag pedig sok időt felemésztő – szűréseket is fedezi, amelyeket gyakran kell elvégeztetnünk. Ebbe a ritkább, de komolyan diagnosztikai vizsgálatok is beletartoznak, mint például a CT és MRI többek között. Ha pedig mindez nem volna elég, 24 órás telefonos orvosi ügyfélszolgálat jár automatikusan minden privát egészségbiztosítás mellé. Vagyis az egészségbiztosítás egy remek lehetőség, ha valóban fontos az egészségünk – és kinek nem volna az?

 

euro-2020-pr-cikkhez.jpg

 

Kiknek ajánlott megkötni az egészségbiztosítást?

 

Alapvetőn mindenkinek, viszont kétféle esetben kifejezetten ajánlott a megkötése. Az egyik, ha különösen odafigyelünk a saját egészségünkre. Aki például rendszeresen jár szűrésekre – évenkénti vérvizsgálatra többek közt –, illetve szeretné tudni mi zajlik a testében, annak kifejezetten ajánlott ezen biztosítási forma megkötése. A biztosítással ugyanis elég komoly összegeket spórolhatunk meg és rengeteg időt. Nincs sorban állás, és ráadásul még a kiszolgálás minőségére is külön odafigyelnek ilyenkor. A másik eset, amikor valamilyen maradandó egészségügyi problémával küzdünk, ehhez feltétlen ajánlott az egészségbiztosítás. Mindkét esetben gyakran kell járni különféle vizsgálatokra és szűrésekre. Ez akkor is megállja a helyét, ha olyan munkahelyen dolgozunk, ahol az egészségünkre veszélyes körülmények jelen lehetnek. Ilyenkor érdemes rendszeres szűréseket végezni, hogy nem károsodott-e az egészségünk. Ehhez szintén kitűnő megoldást jelent az egészségbiztosítás.

 

Mennyibe kerül, és mi alapján számolják ki a díjakat?

 

Az egészségbiztosítás is különféle költségekkel járhat, attól függően milyen konstrukciót választunk, és milyen céljaink vannak vele. Ezen kívül még egy sor olyan tényező is befolyásolja, ami az egészségünk helyzetéről szól. Számít a korunk, az általános egészségi állapotunk, és még az is, ha dohányzunk vagy sportolunk. Természetesen attól is függ a biztosítás havi díja, hogy mivel foglalkozunk. Aki egy vegyi gyár kellős közepén dolgozik, annak magasabb lesz a biztosítási díja, mint annak, aki például bio zödségeket termel egy nyugodt farmon a jó levegőn. Ezen kívül sok biztosító még a lakóhelyünket is számításba veheti, hiszen nem mindegy, hogy olyan szennyezett területen élünk-e, ahol napi szinten gondot okoz a szmog, vagy épp egy kristálytiszta levegőjű völgyben. Persze ezen kívül még sok más egyéb kitétel is szerepet játszhat, attól függően mely biztosítónál szeretnénk megkötni az egészségbiztosításunk. Ráadásul a különféle plusz kiegészítések is drágíthatják a biztosítást. Ezért az árat elsőre nehéz lenne meghatározni, viszont annyi elmondható, hogy egy éttermi vacsora árárért már egészen jó konstrukciókat kaphatunk. Ha szeretnénk erről pontosan meghatározást, esetleg egy ajánlatot, hogy melyik kiegészít passzolhat legjobban az alapvető egészségbiztosítás mellé esetünkben – úgy érdemes igénybe vennünk a kalkulátorok segítségét. Viszont ezt olyan biztosításokkal foglalkozó oldalon tegyük, amelyek független, objektív módon ajánlanak konstrukciókat számunkra. Sokaknak segített már például a Grantis egészségbiztosítás kalkulátora. Segítésével bár tűpontos összegeket nem kapunk, de egy erős irányvonalat igen. Ráadásul megtalálhatjuk vele a számunkra megfelelő biztosítót és csomagokat is. Amennyiben ez az útmutatás kevés lenne, úgy érdemes jelentkezni egy ingyenes tanácsadásra is. Ebben az esetben teljesen ingyenesen segítenek a döntésben – akár a Grantis független tanácsadói is.

 

Összegezve tehát

 

Az egészségbiztosítás mindenkinek ajánlott, aki kicsit is szeretne odafigyelni az egészségére.. Azoknak esetében pedig ez különösen igaz, akik valamilyen tartós betegségben szenvednek, és rendszeres vizsgálatokra van szükségük. A baleset biztosítással ellentétben ugyanis az egészségbiztosítás akkor is állja a költségeket, ha csak egy laborvizsgálatra kell elmennünk. Persze a biztosító többféle módon dönthet ilyenkor. Kizárhatja az adott betegséget a biztosításból, de magasabb díjat is kérhet vagy teljesen elfogadhatja – ez a betegség jellegétől függ. Viszont egy biztos ennél a konstrukciónál: nincs sorban állás, hálapénz vagy alacsony színvonalú kiszolgálás. Ráadásul a Best Doctors kiegészítő szolgáltatással, olyan külföldi kezeléseket is fedez, amelyekre akár éveket várhatnánk és milliókba kerülnének. A baleset biztosítás viszont nem fizet mindig, ha a betegségünk diagnosztizált problémából fakad. Ellenben az egészségbiztosítást pontosan erre találták ki, ezért fiataloknak és időseknek is egyaránt ajánlott.