Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.10.03

Hogyan zajlik egy szürkehályog műtét?

Talán érdemes azzal kezdenünk, hogy miről lehet felismerni a szürkehályog problémát. Amennyiben homályos a látásunk, elhalványuló színeket látunk, káprázik a szemünk, rossz az éjszakai látásunk, kettőslátást tapasztalunk, illetve a szemüveg vagy a lencse dioptriája gyakorta változik, akkor szinte biztos, hogy szürkehályogunk van. A tünetek észlelésekor érdemes azonnal felkeresni az orvost további kivizsgálás céljából.

 

Pontosan mit is jelent a szürkehályog?

 

A szürkehályog a szemlencse elhomályosodását takarja. A szemünk fénytörésében kiemelkedő szerepe van a lencsének, hiszen emiatt láthatunk közelre és távolra is élesen. A betegség kialakulása közben a látás folyamatosan egyre homályosabbá válik. Ekkor szükségessé válik a műtét, mely során egy speciális műlencsét ültetnek be. Ez a betegség nem visszafordítható, csak műtéti úton szüntethető meg.

 

szem-latas.jpg

 

Milyen előzetes vizsgálatokra számíthatunk, hogyan készüljünk?

 

Egy szürkehályog műtétnél az előzetes vizsgálatok fontosságát sem szabad figyelmen kívül hagyni. Az előzetes vizsgálatok során egy részletes szemvizsgálatot végeznek. Felmérik a hályog állapotát és azt, hogy egyéb más szemészeti betegséggel küzdünk-e. A felmérés után megállapítják, hogy melyik lencse az, amelyik tökéletes látást biztosíthat a továbbiakban. A megfelelő lencse kiválasztását korszerű számítógépes technológiával végzik. A műtétre és a vizsgálatokra magunkkal kell vinnünk a régi szemüveget, a korábbi leleteket, ha esetleg bármilyen egyéb betegségünk van akkor annak is a zárójelentéseit. Vizsgálat előtt 3 héten keresztül tilos viselni a kemény kontaktlencsét, a lágylencsét pedig 4 napig. A vizsgálatokat pár óra alatt elvégzik, hiszen pontos időpontra érkezünk. A vizsgálatra érdemes kísérőt magunkkal vinni, hiszen pupillatágítót fognak adni. Milyen vizsgálatokra számíthatunk? Látásélesség vizsgálatra, amely megmutatja, hogy mennyire látunk jól. Pupillatágításos vizsgálatra, amely során az orvos a szemfeneket vizsgálja meg és megkeresi az esetleges károsodásokat. Szemnyomásmérésre, amely során egy eszközt használva mérik meg a szem belső nyomását. Ezeken felül még elvégzik az EKG vizsgálatot, néznek egy vérképet és vizeletvizsgálatot is végeznek.

 

Hogyan tervezik meg a lencsét?

 

Amennyiben alkalmasak vagyunk a műtétre, úgy a műtét előtt megtervezik a beültetendő lencsét. A tervezés egy ultrahangos vagy optikai vizsgálat, amelynek eredménye segít megállapítani, hogy milyen lencsére lesz szükség.

 

Hogyan zajlik a műtét?

 

A műtét csupán 10 percet vesz igénybe és semmilyen fájdalmat nem fogunk tapasztalni. Érzéstelenítésre szemcseppeket használnak, amely maximum egy kicsit kellemetlen lehet, de semmiképpen sem fájdalmas. A műtétet ultrahang segítségével végzik. Eltávolítják a szemlencsét úgy, hogy az ultrahanggal apró darabokra törik. Ezután már csak az új lencsét helyezik be, amely a későbbiekben a jó látást fogja biztosítani.

 

 

Mire figyeljünk műtét után?

 

Azonnal a műtét után nem lehet hazamenni, hiszen 1-2 órát pihenni kell. Ha nem tapasztalnak műtét utáni komplikációt akkor hazamehetünk. Másnap elvégzik az 1 napos kontroll vizsgálatot majd 2 hónap múlva a következő kontroll vizsgálatot. Ekkor megnézik a látásélességet. A két vizsgálat után már csak az éves szemészeti szakvizsgálatokra szükséges eljárni.