Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.04.14

Drogos: 2 év 6 hónap börtönre súlyosbították a kanizsai bíróság ítéletét

Egy évvel súlyosbította a Zalaegerszegi Törvényszék a Nagykanizsai Járásbíróság 2013 októberében hozott elsőfokú ítéletét egy zalai férfi esetében, akinél 2011-ben többek között 351 db extasy tablettát is találtak. A férfit 1 rendbeli orgazdasággal vétségével, 1 rendbeli kábítószerrel való visszaélés bűntettével, illetve vétségével vádolták meg, és elsőfokon 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélték.

A vádlott 2010 őszén egyik ismerősétől 25.000 Ft-ért vásárolt egy Apple IPone típusú mobiltelefont, melyet az eladó jogtalan körülmények között szerzett. Erről, illetve arról, hogy a telefon jóval nagyobb értéket (150.000 Ft-ot) képvisel, tudnia kellett a vádlottnak. (Emiatt vádolta a vádlottat az ügyészség orgazdasággal.) A rendőrség ezt a mobilt találta meg 2011 márciusában a vádlott autójában, ahonnan cigarettás, illetve gyógyszeres dobozokban tárolt gyanús anyagok, valamint 18 db palánta került elő. A nyomozás során a rendőrség házkutatást is tartott a vádlottnál, s összesen 351 db Batman, illetve Playboy 12 elnevezésű extasy tablettát, 83 db LSD bélyeget, 50 gramm amfetamint, 5 csomag fehér port, valamint 14,5 gramm növényi törmeléket találtak nála. Ezek nagy része a szakértői vélemény szerint kábítószernek minősül. Az összmennyiség meghaladta a csekély mérték felső határát, ám a jelentős mennyiség alsó határát nem érte el.

drog2.jpg

A kábítószerekre nézve a vádlott már a nyomozati szakaszban beismerő vallomást tett, ám a telefon adás-vétel miatti orgazdaság vétsége vádját mindvégig tagadta. A kábítószerek kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a nála talált szereket korábban Budapesten vásárolta saját részére, s napi szinten fogyasztott belőlük. A vádlottól 2011. március 8-i előállítását követően vizeletmintát vettek, mely kábítószer fogyasztást mutatta ki nála, ám a szakértői vélemény szerint a vádlott mégsem minősül kábítószerfüggőnek. A férfi tagadta, hogy valaha is kábítószerrel kereskedett volna, annyit azonban elismert, hogy egy ismerősét és korábbi élettársát is megkínálta füves cigarettával, ám ezért egyikük sem fizetett.

A 2014. április 11-i törvényszéki tárgyaláson nem jelent meg a külföldön dolgozó vádlott. Védője felhívta a tanács figyelmét arra, hogy az eset óta 3 év telt, védence azóta tiszta életet él, munkája van, élettársával közösen nevelik gyermeküket. Az ügyész ezzel szemben hangsúlyozta: nem ez az első ilyen eset a vádlott életében. 2009-ben Németországban ítélték 2 év, végrehajtásban 3 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre kábítószerrel való visszaélés miatt, a mostani cselekmény idején pedig még nem járt le az akkor kiszabott próbaidő.

A Zalaegerszegi Törvényszék tanácsa 2014. április 11-én hozott II. fokú döntésével - igazodva a hasonló súlyú ügyek ítéleteihez, valamint tekintettel a talált kábítószer sokfajtaságára - súlyosbította az I. fokú ítéletet: az 1 év 6 hónap börtönbüntetést 2 év 6 hónapra változtatta.

A börtönbüntetés mellett a vádlottat 2 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is - tudatta hétfőn a Letenye Médiával Dr. Beznicza Árpád a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője.