Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.05.01

Díjat vehetett át a letenyei költőnő

Idén második alkalommal adták át a Horváth – Hoitsy Edit irodalmi – művészeti díjat, melynek 2014. évi díjazottja Bokrosné Kamarás Klára lett. Az oklevél és a plakett átadására a letenyei Városi Könyvtárban április 25-én került sor.

letenye-kamaras-klara.jpg

A megjelenteket Dömők József, a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója köszöntötte a Horváth – Hoitsy Edit irodalmi – művészeti díj átadó ünnepségén.
– Horváth – Hoitsy Edit író, költő emlékére azért jött létre díj, hogy a magas színvonalú alkotó munkát végzőket elismerjük. Nagy öröm, hogy ezúttal itt lehetünk, ugyanis Letenyén él egy olyan költő, író, aki olyan szinten alkot, hogy érdemes számára díjat kiadni – mondta Fetykó Judit, a díj alapítója
Ahogy Fetykó Judit elmondta, tavaly január végén döntöttek úgy Babics Jenőnével, Horváth-Hoitsy Edit lányával, hogy megalapítják és minden évben kiadják a Horváth-Hoitsy Edit irodalmi-művészeti díjat. Az első díjazott Németh Sándor volt, aki a Magyar Állami Operaház kórusának énekese.
A díjat olyan huzamosabb ideig, magas színvonalon alkotó személy kaphatja meg, aki művészi munkájában és emberi magatartásában egyaránt méltó rá. Nem tagja semmilyen irányú szélsőséges csoportnak, valamint művei, megnyilatkozásai sem utalnak ezekkel való egyetértésre. A díjat kaphatja író-költő; előadóművész; szervező-rendező; szerkesztő-kiadó; illetve olyan, irodalommal foglalkozó személy, aki a felsoroltak szakmai, emberi fejlődését, bemutatkozását, sikerét támogatja. A díj alapítója a díjat évente egy alkalommal adja ki egy főnek. Kivételes esetben lehetséges több díj kiadása is egy évben.
A 2014. évi díj kuratóriumának tagjai Baranyi Ferenc Kossuth- és József Attila- díjas költő, író, Bárdos László író, költő egyetemi professzor, Koday László, Csokonai-díjas festőművész, Payer Imre irodalomtörténész, költő, Vihar Judit irodalomtörténész és Fetykó Judit voltak.
Az idei díjazás különleges, hiszen a tervtől eltérően idén két embernek ítélték oda az elismerést: Kaskötő Istvánnak, aki Kanadában létrehozott egy magyar nyelvű irodalmi weblapot, a Kalákát és Kamarás Klárának - írta többek között a
Kanizsa Újság.  (Fotó: Varga Mónika)