Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.04.24

Csaló szakorvos bukott le a nagykanizsai kórházban!

Fiktív receptekkel az OEP-nek több mint 6 millió Ft-os kárt okozott.

A nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház szakorvosa  2010-2011 években  23 biztosított részére vizsgálat és a jogszabályi feltételek hiányában irt fel gyógyászati segédeszközként  felfekvés elleni gyógypárnát, normatív támogatással, illetve közgyógyellátotti jogcímen. Az volt a  célja, hogy az indokolatlanul felírt párnák után az Országos Egészségbiztosítási Pénztár támogatását igénybe vegye. A valótlan tartalmú recepteket a szakorvos által irányított, de  a családja által üzemeltetett nagykanizsai  gyógyszertárban lehetett beváltani, a hamis receptek után a támogatást a gyógyszertárnak  el is számolták, így  a szakorvos az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak 2.223.262,-Ft. kárt okozott.  A kárt  a munkáltatójának  kellett megtérítenie, ezért  a Nagykanizsai Járásbíróságon a kórház és a szakorvos  között kártérítési  per van folyamatban.

nagykanizsa-korhaz.jpg

A szakorvos 2011   tavaszán  egy gyógyászati segédeszközök értékesítésével foglalkozó kft alkalmazottjával  megbeszélte, hogy az előzőekhez hasonlóan  vizsgálat és a jogszabályi feltételek hiányában  állít ki  recepteket  normatív támogatású kompressziós gyógyharisnyára.  A biztosítottak adatait részben a társa szolgáltatta, részben pedig  voltak  jelentkezők, mert elterjesztették, hogy  ingyenesen lehet  kompressziós gyógyharisnyát igényelni.  A szakorvos a magánrendelésén  összesen  298 biztosított részére írt fel gyógyharisnyát, amelyek kiváltására Budapesten, egy meghatározott  gyógyászati segédeszközboltban  került sor. A receptek után járó normatív támogatásokat a Fővárosi és a Pest Megyei Egészségbiztosítási Pénztárban elszámolták és az üzletet  működtető  kft-nek ki is fizették.  Az okozott kár 3.958.057,-Ft, mely nem térült meg.

Az orvos ellen – aki már nem dolgozik a kórházban-  a Nagykanizsai  Járási Ügyészség   2 rendbeli csalás büntette, 23 rendbeli  magánokirathamisítás vétsége valamint 298 rendbeli  hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt, társa ellen pedig 1 rendbeli csalás büntette, valamint  298 rendbeli  hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat azzal, hogy  a bíróság  mindkettőjüket végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetésre, és pénzbüntetésre ítélje - tudatta csütörtökön a Letenye Médiával Dr. Pirger Csaba a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivője.