Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.03.23

Szülei szerint legyőzte a rákot a kórházból megszöktetett ötéves brit kisfiú

Szülei szerint legyőzte a rákot az ötéves Ashya King, akit szülei tavaly a brit hatóságokkal dacolva előbb Spanyolországba, majd egy prágai magánklinikára vittek Angliából, hogy az általuk legjobbnak ítélt, Nagy-Britanniában azonban nem elérhető kezelést kapja meg.

 

rakos-kisfiu-0.jpg

 

A gyermek édesapja, Brett King elmondta, hogy Ashya legfrissebb leletein nem volt nyoma tumornak. A kisfiú jelenleg a család spanyolországi otthonában lábadozik, újra elkezdett beszélni és szeret együtt játszani a testvéreivel a közeli parkban. "Ez csodálatos. Rendkívül boldogok vagyunk. Minden, amin keresztülmentünk, értelmet nyert, mert a dolgok jól alakultak Ashya számára" - idézte az apát a BBC News.
Ashyánál medulloblastomát diagnosztizáltak, a gyermekkorban előforduló rosszindulatú agydaganatok leggyakoribb típusát. Az angliai Southampton kórházának sebészei tavaly júliusban sikeresen eltávolították a tumort, majd a kisfiú augusztusban újabb agyműtéten esett át. A beavatkozások következtében Ashya képtelen volt beszélni és egyedül enni vagy inni.

 

rakos-kisfiu.jpg

 

A daganat kiújulásának megakadályozása érdekében a szülők azt akarták, hogy fiúk protonnyalábos kezelést kapjon, amelyet a brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) nem biztosít Nagy-Britanniában, bár a beavatkozást igénylő pácienseket átirányítja más országokba. A protonsugaras kezelésről azt tartják, hogy kíméletesebb a hagyományosnál, kevésbé károsítja az egészséges szöveteket.
Ashya esete akkor került a média reflektorfényébe, amikor a szülők az orvosok beleegyezése nélkül elvitték a fiút a southamptoni kórházból és a hatóságok nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellenük kiskorú veszélyeztetése miatt. Először Spanyolországba vitték a gyereket, mert az ottani házuk eladásából akarták finanszírozni a prágai Proton Terápia Központtal (PTC) egyeztetett kezelés költségeit.
Madridban azonban a szülőket több mint 24 órára őrizetbe vették, Ashyát ezalatt egy malagai kórházban kezelték. A házaspár elszántsága mélyen megindította a brit közvéleményt, végül a hatóságok visszavonták a letartóztatási parancsot, sőt a maguk részéről engedélyezték a csehországi kezelést.
Ashya szeptember elején érkezett meg a prágai magánklinikára, ahol tavaly októberben fejeződött be a kezelése. MTI (Fotók: Reuters)