Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.04.19

Szépségtitkok: Sissi

Kora összes boszorkányságát bevetette, hogy minél szebb és fiatalabb maradjon.
Diétázott, sportolt és mindent magára kent, amit csak lehetett.
Testét gőzfürdővel és az azt követő hétfokos hideg vízben való pancsolással tartotta feszesen. Heti egyszer pedig kifejezetten forró, gyógyfüves-olajos kádfürdőt vett, olyan gyógynövényekből keverve, ami csak elképesztően forró vízben fejti ki hatását. A fürdő után órákig masszíroztatta magát.
Esténként kibontották legnagyobb kincsét: a hosszú haját, ami rossz nyelvek szerint eredetileg szőke volt, de esküvője napjától kezdve sötétbarnára színeztek.

sissi.jpg

Az esti procedúra a következő volt: Sissi lefeküdt az ágyra, a szolgálók pedig szépen kiterítették a haját körülötte, hogy ne feküdjön rá éjszaka.
Reggel aztán jött a fodrász, akinek fehér kesztyűt kellett viselnie, amire tilos volt gyűrűt húznia. Csak így érhetett Sissi hajához a figaró.
A fodrász órákon át fésülte és fonta a császárné haját, aki nagyon dühös volt, ha egyetlen szál is kihullott, vagy meggörbült. Nem ritkán oda is csapott, ha túl sok hajat vesztett.
Pedig volt neki bőven, eleinte derékig, később már bokáig ért. A mosás is egy külön procedúra volt. Ilyen mennyiségű hajat nem volt egyszerű tisztítani, de persze megvolt erre is a titkos módszer.
A receptet ma sem ismerjük teljesen pontosan.
Unokahúga szerint pálinkát és tojást kevertek össze, és azzal mosták a haját, de van, aki azt állítja, hogy 30 tojássárgáját és egy fél üveg brandyt mixeltek samponnak. Hajöblítéshez ecetből, levendulából, narancsvirágvízből és csalántinktúrából kutyultak valami finomat a szolgák.
Egy biztos, kéthetente volt hajmosás, arra a napra pedig minden létező programot le kellett mondani.
Sissi nem csupán hajára, bőrére is különös figyelmet fordított. A kor szokása szerint nyers hús levet ivott, mert úgy tartották, abban van a fiatalság titka. Bőrére pedig esténként nyers borjúhúst tett.
Takács Nóra
(Forrás:
Történelmi Őrületek -Facebook)