Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.03.25

Mit meg nem tesz a családjáért Angelina Jolie! Eltávolítatta petefészkeit és petevezetékeit

Eltávolították Angelina Jolie amerikai filmsztár petefészkeit és petevezetékeit. A műtéttel a rák kialakulását kívánta megelőzni a színésznő, aki a The New York Times-ban maga vallott a beavatkozásról.

 

Azért választotta a sebészi beavatkozást, mert hordozója egy génmutációnak, amely 50 százalékra növeli a petefészekrák kialakulásának kockázatát - idézte Jolie-t a BBC News.
A színésznő, akinek édesanyja, nagyanyja és nagynénje halálát is rák okozta, két évvel ezelőtt mindkét mellét eltávolíttatta. A hibás gén miatt a mellrák kialakulásának kockázatát 87 százalékra tették nála az orvosok.

 


"Nem könnyű meghozni ezt a döntést, de így lehet az egészségi problémákkal szembenézni és legyőzni őket" - nyilatkozta Jolie.
A The New York Times Angelina Jolie Pitt: egy műtét naplója című cikkében a filmsztár így írt a beavatkozásról: "Ez a műtét nem olyan bonyolult, mint a mell eltávolítása, következményei azonban súlyosabbak, mivel menopauzát idéznek elő".
A filmrendezőként és az ENSZ menekültügyi különmegbízottjaként is tevékenykedő Jolie az operáció után most hormonpótló kezelést kap.


A petefészkek és a petevezetékek eltávolítását - amelyen már egy jó ideje gondolkodott - az után kérte, hogy egy vérvizsgálat olyan megemelkedett markerszinteket mutatott ki, amelyek a korai rák jelei lehetnek. Bár az ezt követő vizsgálatok során nem találtak rákos elváltozást, az orvosokkal konzultálva a műtét mellett döntött.
 


Angelina Jolie a The New York Times-ban hangsúlyozta: nem csupán a génmutáció jelenléte miatt döntött a műtét mellett. Számos orvossal, sebésszel és természetgyógyásszal beszélt. Vannak más lehetőségek is, egyes nők fogamzásgátló tablettát szednek, mások alternatív gyógymódokat alkalmaznak gyakori orvosi ellenőrzés mellett. A legfontosabb az, hogy mindenki megismerje a lehetőségeket és a számára legjobb megoldást válassza. "Az én esetemben a keleti és a nyugati orvoslás képviselői megegyeztek abban, hogy a petefészkek és petevezetékek eltávolítása a legjobb választás, mert a hibás gén jelenlétén túl a családomban három nő is rákban halt meg" - fogalmazott az Oscar-díjas színésznő, akinek nagyanyja petefészekrákban, nagynénje mellrákban, édesanyja pedig mindkettőben szenvedett.


Hozzátette, lehetetlen minden kockázattól megszabadulni, továbbra is hajlamos marad a rákra, ezért természetes immunerősítő módokat fog keresni.
"Nőnek érzem magam. Magamért és a családomért hozott döntéseimet megalapozottnak tartom. Tudom, hogy a gyerekeimnek sosem kell majd azt mondaniuk, anyjuk petefészekrákban halt meg" - jelentette ki. MTI