Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.02.16

Az autóvezetők dönthetnének a kocsikban tárolt adathegyek átadásáról

Egyre több információ jön létre a gépjárművekben azáltal, hogy a fedélzeti és navigációs rendszerek, az okostelefonok, és a különböző alkalmazások újabb és újabb adathegyeket termelnek.

 

A gyártók és a különböző szoftverfejlesztők is érdeklődnek ezen információk iránt, azonban Heiko Maas német igazságügyi miniszter szerint az embereknek kellene dönteniük arról, hogy kiknek engedik át az adataikat.

 

okosauto.jpg

 

A német kormány amellett érvel, hogy erősebb adatvédelemre lesz szükség a hálózatba kötött autók területén, és a felhasználók számára biztosítani kell, hogy maguk dönthessenek ebben a kérdésben. Szintén nekik kellene határozniuk arról is, hogy az információk továbbítása mikor történhetne meg. A német kormány azt kezdeményezi, hogy ezen a területen ne legyenek nemzeti álláspontok, hanem egységes európai szabályozás jöjjön létre.

 

A miniszter egyúttal felszólította a gyártókat arra, hogy úgy fejlesszék ki rendszereiket, hogy azok minél kevesebb adatot használjanak fel. Álláspontja szerint már az új modellek tervezésekor figyelembe kellene venni az adatvédelmet. A legfontosabb azonban, hogy bármilyen okból is történjen az adatok továbbítása, arra csak úgy kerülhet sor, ha a tulajdonosok ehhez nyomatékosan hozzájárultak.

 

Maas elismerte, hogy a gépkocsikból származó adatok átadása előnnyel is járhat, például, ha baleset történik, gyorsabban érhet a segítség a helyszínre, de hozzátette, semmiképpen sem akarják, hogy "üvegpolgárok" jöjjenek létre, akiknek a mozgásáról profilok készíthetők, míg a vezetési stílusokról információk gyűjthetők.

sg.hu/InternetKon