Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.01.08

Buktatások félévben! De miért is?

A tanítási év első féléve 2015. január 16-ig tart. Az iskolák 2015. január 23-ig értesítik a tanulókat, kiskorú tanuló esetén a szülőket az első félévben elért tanulmányi eredményekről. Évek óta 300-350.000 tanulót buktatnak meg az iskolák félévben okkal, vagy ok nélkül. (Állítólag nevelési céllal.)

 

iskolai-buktatas.jpg

 

Buktatnak ifjúsági válogatott tanulót testnevelésből, mert nem vetkőzött le testnevelési órán. Buktatnak rock zenész tanulót énekből. Szülők kifogásolják, hogy gyermeküknek nem engedik javítani, ha bukásra áll félévben, azt mondják nincs idő rá, miért nem tanult eddig.
A nyolcadikosok továbbtanulási esélyeit rontja, ha fegyelmezési vagy motivációs céllal félévben megbuktatják őket, mert a félévi elégtelen osztályzat miatt nem veszik fel a tanulókat a középiskolába, hiába javítják ki osztályzataikat az év végére.

Ha a szakiskola tanulót az első félévben megbuktatják egy tantárgyból, akkor a második félévre elvonják tőle az ösztöndíjat.
Figyelem! Az első félév utolsó napját követő tizenöt napon belül az iskoláknak nevelőtestületi értekezleten el kell végezniük a pedagógiai munka elemzését, értékelését, hatékonyságának
vizsgálatát. Központilag kell megvizsgálni a százezres rendű bukások okait, de egyelőre nem működik a beígért tanfelügyelet!
A köznevelési jogszabályok értelmében a buktatás Magyarországon nem kötelező! Finnországban ismeretlen a buktatás intézménye.
Kiadó: Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért (FŐSZEGY) - MTI OS