Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.02.10

Zsarolásba torkolló iskolai agresszió Nagykanizsán

iskolai-zsarolas.jpg


Erőszakkal és fenyegetéssel követelt cigarettát a 14 éves iskolatársaitól.

 

A 16 éves fiatalember a 2014. szeptemberi iskolakezdést követő néhány nap múlva egy nagykanizsai szakképző iskola tanműhelye mögötti parkolóban cigarettát kért kiskorú iskolatársától, aki a kérését elutasította azzal, hogy nincs cigarettája. A fiatalkorú terhelt erre fenyegetni kezdte, és közölte, hogy ha nem ad neki cigarettát, akkor „lefejeli, belenyomja a falba”, majd ököllel mellbe vágta. Kis idővel ezután ismét felelősségre vonta, és megfenyegette, hogy hazugsága miatt „bele fogja csomagolni egy kukába”.

 

A terhelt néhány perccel később a tanműhely folyosóján belekötött egy másik kiskorú iskolatársába is. Erélyes hangon magához rendelte, és felszólította, hogy adjon neki cigarettát. A sértett közölte, hogy nincs cigarettája, és órára kell már mennie. Erre a terhelt elindult feléje, üldözte a félelmében futva menekülő sértettet, elkapta, két kézzel megmarkolta a pulóverét, a sarokba nyomta, majd ütő és rúgó mozdulatokat tett feléje. Eközben tovább követelte a cigarettát, felszólította,hogy „ne hazudjon, mert látta, hogy van cigije!”, majd a kezét ökölbe szorítva a sértett teste mellett a falba ütött. Ezután tovább győzködte a sértettet, hogy „hiszen barátok, előző nap a haverjai cigarettájából két slukkot is adott a sértettnek, ezért most miért nem illeti meg, hogy kapjon egy szálat tőle?”. A sértett megijedt a nála két fejjel magasabb terhelt agresszív fellépésétől, ezért egy szál cigarettát adott neki.

 

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség a fiatalkorú terhelt ellen zsarolás bűntettének kísérlete és zsarolás bűntette miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járásbíróság előtt.

 

A zsarolást az követi el, aki jogtalan haszonszerzés végett mást erőszakkal, vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen, vagy eltűrjön, és ezzel vagyoni hátrányt okoz. A cselekmény büntetési tétele alapesetben 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztés - tudatta a Letenye Médiával Dr. Pirger Csaba a Zala Megyei Főügyészség szóvivője.