Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.10.06

Egy 1955-ben született zalaegerszegi férfi – korábbi közalkalmazotti jogviszonya után - 2021. március 1. napjától 2022. február 28. napjáig egy Zala megyei kórház szülészet-nőgyógyászati osztályának szakorvosa volt. Emellett a vádlott az ügyvezetése alatt álló kft-n keresztül egészségügyi szolgáltatást nyújtott a Zalaegerszegen.

A vádlott egy tófeji lakosnak mintegy 20 éve nyújt magánpraxisban egészségügyi szolgáltatást, akinek időközben vérnyomás-problémái lettek, ezért 2021. nyarán felkereste a vádlottat és megbeszélték, hogy az addig szedett fogamzásgátló tabletta helyett a vádlott egy spirált fog neki felhelyezni. A vádlott elmondta neki, hogy a spirált a menzesz kezdete után kell felhelyezni, ezért majd hívja fel telefonon, amikor kezdődik a következő vérzése.

orvos.jpg

A nő 2021. szeptember 9. napján 15 óra 55 perckor telefonon jelezte a vádlottnak, hogy elkezdődött a vérzése, mire a vádlott közölte vele, hogy 2021. szeptember 11. napján – szombaton – 19 órára menjen be hozzá a kórházba, mivel aznap ügyeletes lesz. A vádlott által megadott időpontban a nő megjelent a kórházban, neki ott a vádlott felhelyezte a spirált, majd együtt lementek a földszinti, ultrahangos vizsgáló helyiségbe, ahol a vádlott elvégzett egy ultrahangos vizsgálatot is.

A vizsgálatot követően a nő megkérdezte a vádlottól, mivel tartozik, mire a vádlott közölte vele, hogy „egy tízes lesz”. Erre a nő elővett a pénztárcájából egy 10.000,-Ft-os bankjegyet, majd azt átadta a vádlottnak.

A vádlott fenti magatartásával megsértette az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 138/A. § (1) bekezdésében foglaltakat – miszerint az egészségügyi dolgozó vagy az egészségügyben dolgozó az egészségügyi szolgáltatás nyújtása során a jogszabályban vagy jogszabály alapján meghatározott térítési díjon felül az egészségügyi szolgáltatás nyújtásáért semmilyen pénzbeli, gazdasági szolgáltatás keretében nyújtott vagy természetbeni ellenszolgáltatást vagy egyéb előnyt nem kérhet, illetve nem fogadhat el -, így a vádlott által kért 10.000,-Ft jogtalan előny volt.

Ezen kívül a vádlottnak a kórháztól nem volt arra engedélye, hogy munkaidőben, a kórház eszközeit, berendezéseit használva a magánbetegeit ellássa. Az ügyben a Zala Megyei Főügyészség vesztegetés elfogadása bűntette miatt emelt vádat a napokban - tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.