Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.05.04

Vádemelés a meghamisított miniszterelnöki interjú miatt

A Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség információs adat megsértésének bűntette miatt emelt vádat azzal a szerkesztőségi munkatárssal szemben, aki a 2016 decemberében, Orbán Viktor miniszterelnökkel készített, és az egyik Fejér megyei napilapban is megjelent interjú szövegét – annak nyomdába kerülése előtt – több ponton megváltoztatta.

A vádirat szerint a vádlott négy dunántúli megyében öt napilapot megjelentető kiadónál dolgozott, felelős szerkesztőként.
A férfi maga is használta azt a belső számítógépes rendszert, amelynek segítségével a kiadói csoporthoz tartozó szerkesztőségek a napilapokat szerkesztették, majd a kész lappéldányt a nyomdának elküldték.

meghamisitott-orban-interju.jpg

(A nyomtatásban megjelent meghamisított Orbán-interjú egy részlete)

Orbán Viktor miniszterelnökkel 2016 decemberében interjú készült azért, hogy azt a lapcsoporthoz tartozó napilapok karácsonyi számában megjelentessék.

A megyei napilapok központi cikkeiért a veszprémi szerkesztőség arra kijelölt munkatársai feleltek.
A lapszámok koordinálásáért felelős vádlott 2016. december 23-án, a kora délutáni órákban, kizárólag tájékoztatásként, maga is megkapta a miniszterelnöki interjú szövegét.
A cikket a központi szerkesztő még délután a Fejér megyei, a dunaújvárosi és a Vas megyei lapok megfelelő oldalaira bemásolta.
A lapcsoportnál használt számítógépes rendszer sajátosságai miatt az interjúnak a napilapok anyagába történt beillesztését a számítógépes rendszer aktuális használói valamennyien láthatták.

A veszprémi szerkesztőségben tartózkodó vádlott röviddel ezután a saját számítógépéről az egyik szabadságon lévő munkatársának felhasználói nevével és – a korábban egységesen kiosztott, majd a dolgozók többsége által meg nem változtatott – jelszavával a számítógépes rendszerbe belépett, és a Fejér megyei napilap anyagába bemásolt interjú szövegét négy ponton módosította. Az interjú így a 2016. december 24-i lapszámban a megváltoztatott szöveggel jelent meg.
(Forrás:
ügyészség.hu)