Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.05.31

Vádemelés a kötelességüket súlyosan megszegő betegszállítókkal szemben

Az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség a segítségnyújtásra egyébként is köteles személy által elkövetett segítségnyújtás elmulasztásának bűntettével vádolja azt a két betegszállítót, akik nem nyújtottak a munkakörükben számukra kötelezően előírt segítséget egy, az általuk végzett betegszállítás során megsérült, mozgáskorlátozott, idős asszonynak.

A vádlottak egyike gépkocsivezetőként, a másikuk betegkísérőként állt egy betegszállító szolgálat alkalmazásában. 2017 februárjában egy erre a célra kialakított gépkocsival az egri kórházból egy közeli településen található idősek otthonába szállították a 87 éves sértettet, akit tolószékében emeltek a járműbe, majd magát a széket rögzítették az ott végigfutó vezető sínbe.

betegszallito.jpg

Utasok számára ilyen esetben is kötelező a biztonsági öv használata, azonban az – ismeretlen okból – nem volt becsatolva akkor, amikor az út során a jármű egy ízben hirtelen erősen fékezett. A sértett emiatt kiesett a tolószékből és a platóra zuhant, ahol hangosan segítségért kiáltott.

A vádlottak erre megálltak, és visszaültették a nénit a székébe, bekapcsolták a biztonsági övét, de azután mit sem törődve azzal, hogy erős fájdalmakról panaszkodik, folytatták az utat az idősek otthonáig. Céljukhoz érve anélkül, hogy a segítségnyújtás iránt – legalább akkor – bármilyen formában intézkedtek volna, átadták betegüket az ott dolgozó nővéreknek, majd elhajtottak az intézményből.

Végül az otthonban dolgozók hívtak mentőt a sértetthez, aki – mint utóbb kiderült – az esés következtében 8 napon túl gyógyuló, súlyos szeméremcsont törést szenvedett.

Az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottakkal szemben felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint arra tett indítványt, hogy a bíróság mindkettőjüket határozott időre tiltsa el a betegkísérő foglalkozástól.
(Forrás:
ügyészség.hu)