Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.05.14

Tizenöt év börtönt kaptak a halálra éheztetett kisfiú szülei és nagyszülei

Tizenöt év börtönre ítélte a Székesfehérvári Törvényszék csütörtökön első fokon a 2013-ban halálra éheztetett, másfél éves agárdi kisfiú anyját, apját és anyai nagyszüleit.
Az Édl Gabriella vezette bírói tanács az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlottat társtettesként, különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében találta bűnösnek. A szülők és a nagyszülők leghamarabb büntetésük kétharmad részének letöltése után bocsáthatók feltételes szabadságra.

 

halalra-eheztetett-kisfiu-agard.jpg


    Az ötödrendű vádlott természetgyógyászra két év, három évre felfüggesztett fogházbüntetést szabtak ki halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt, és öt évre eltiltották a bioenergetikusi foglalkozás gyakorlásától. A hatodrendű vádlott háziorvos foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt egy év fogházat kapott, két év próbaidőre felfüggesztve.
    A tárgyalás kezdetén a vádlottak az utolsó szó jogán ártatlanságukat hangoztatták és felmentésüket kérték. A bíróság azonban valamennyiük büntetőjogi felelősségét megállapította.
    A bíró az ítélet indoklásában kifejtette: a gyermek élete megmenthető lett volna, ha szakszerű, korszerű gyógykezelést kap. Az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlottnak az orvosi kezelés elmulasztása miatti magatartása és a gyermek halála között ok-okozati összefüggés van - tette hozzá.
    A törvényszék megállapítása szerint az ötödrendű vádlott a rá vonatkozó foglalkozási szabályok szándékos megszegésével veszélynek tette ki a gyermek életét és a halálát gondatlanságból okozta. A hatodrendű vádlott mulasztása abban állt, hogy nem végezte el a gyermek egyéves státusvizsgálatát, az állapotát a továbbiakban nem követte, ezzel megszegte a foglalkozása szabályait, de a kisfiú halálában még gondatlanság sem terhelte.
    Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész minden vádlott esetében súlyosításért fellebbezett, míg az ügyvédek védenceik felmentéséért.
    Az ügyész kezdeményezte a szülők és a nagyszülők előzetes letartóztatását a másodfokú tárgyalás befejezéséig, és a kérésnek a bíróság helyt adott. Ügyvédjük fellebbezett, így a döntés nem jogerős. A négy vádlottat rendőrök vezették el a tárgyalóteremből.
    A tárgyalás utáni sajtótájékoztatón Nyíri Zoltán, a törvényszék büntetőkollégiumának vezetője elmondta: másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla fog dönteni az előzetes letartoztatásokról. Közölte, hogy az ügy szintén a táblán folytatódik majd másodfokon.
    Kérdésre válaszolva elmondta: a szülők és a nagyszülők nem gondatlanok voltak, hiszen minden kötelezettségüket megszegték, látták cselekedeteik következményeit, tehát részükről "enyhe szándékosság" volt tapasztalható.
    A másfél éves gyermek 2013 áprilisában halt meg Agárdon, mert hónapokon keresztül alig adtak neki enni és inni.

 

agard-halalra-eheztetett-kisfiu-2.jpg


    A 18 hónapos gyermek súlya a halálakor 4,49 kilogramm, testhossza 69 centiméter volt. Halálát heveny keringési elégtelenség, súlyos soványság, fehérjehiány és kiszáradás okozta. A szakértői vizsgálatok szerint a kisfiúnál vízfejűség, agykamratágulat és agysorvadás lépett fel, veleszületett bél- és emésztőrendszeri betegséget azonban nem találtak nála.
    A bíróság megállapította, hogy a kisfiú egészségesen, fejlődési rendellenesség nélkül született. A jó anyagi körülmények között, egy lakóházban élő szülők és anyai nagyszülők a csecsemő gondozásáról, táplálásáról, az egészségügyi szakemberek kiválasztásáról közösen döntöttek. Bár az anya szoptatta a gyereket, fejlődése 4,5-6 hónapos korában megtorpant. A család ezt észlelte is, de nem tekintette veszélyeztető állapotnak, az internetről keresett magyarázatot rá. A gyermekorvos ultrahangvizsgálatot javasolt, beutalót is küldött nekik, de a vizsgálatot az esetleges kockázatok miatt nem végeztették el. Az orvos egyéb tanácsait sem fogadták meg. A gyermeket az orvos utoljára 10 hónapos korában látta, utána már csak telefonon beszélt a családdal.
    Időközben - a gyerek 7-8 hónapos korában - a szülők és a nagyszülők úgy ítélték meg, hogy az orvos "elbagatellizálja" a gyermek általuk felsorolt tüneteit (hányás, nyűgösség, zöld széklet). Az interneten rátalálták az V. rendű vádlottra, aki honlapja szerint természetgyógyászattal foglalkozott mint bioenergetikus, és a neve előtt "dr."-jelzés is volt. A bioenergetikus a kisfiút úgynevezett bioindikátorral (fémpálcával) kezelte úgy, hogy a pálcát a gyermek teste felett mozgatta. Ezután a gyereket majdnem a haláláig rendszeresen "kezelte, vizsgálta", és homeopátiás szereket javasolt neki.
    A kisfiú halálát súlyos fokú lesoványodása, alultápláltsága, fehérjehiányos állapota, kiszáradása következtében kialakult heveny keringési elégtelenség okozta. MTI