Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.04.12

Tizenhárom csont és bőr szarvasmarhát foglaltak le a zalai zsaruk

A 40 éves  férfi  állattartóként egy Keszthely mellett  bérelt területen 13 db szarvasmarhát tartott, ellátásukról csak minimális mértékben  gondoskodott, nem járt el a jó gazda gondosságával, nem biztosított elegendő élelmet és ivóvizet részükre.  2015. november 4-én elutazott Nyírgyulaj községbe, azonban  a  szarvasmarhák őrzéséről, tartásáról nem gondoskodott megfelelően, a szarvasmarhák részére takarmányt és ivóvizet nem helyezett el, a kerítés is alkalmatlan volt az őrzésre. A telephely ajtaja nyitva volt és a szarvasmarhák őrzésével  megbízott személy sem volt feltalálható.  A szarvasmarhák három nappal később a karámból kitörtek és a Bécsi kapu és a Hévízi út környékén  kóboroltak, így  veszélyeztették a közlekedés biztonságát, ezért  az útkereszteződést a rendőrségnek  le kellett zárnia, majd   megpróbálták a marhákat a bérelt telephelyre visszaterelni.

 

keszthely-korforgalom-tehenek.jpg

(Tehenek a keszthelyi körforgalomban. Fotó: Keszthely TV)

 

A nyomozó hatóság a szarvasmarhákat lefoglalta, a Zala Megyei Kormányhivatal az  állatok lesoványodása és rossz  kondicíonális állapotuk miatt elkülönítésükről rendelkezett, és további tartásra és gondozásra  átadta egy másik gazdának.
A Zalaegerszegi Járásbíróság 2016. március hó 16. napján jogerőre emelkedett végzésével a lefoglalt szarvasmarhák előzetes értékesítését is elrendelte.

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló  1998. évi XXVIII. törvény 4. § (1) bekezdése szerint „ Az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételeiről gondoskodni”;
A 3. § „ Az állattartónak gondoskodnia kell az állat igényeinek megfelelő, rendszeres, de legalább napi egyszeri ellenőrzéséről”.

A Keszthelyi   Járási  Ügyészség a férfi  ellen  állatkínzás vétsége  miatt emelt  vádat a   Keszthelyi    Járásbíróságon - tudatta a Letenye Médiával kedden dr. Pirger Csaba a Zala Megyei Főügyészség szóvivője.