Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.06.02

TippMixes Facebook csoportok nyertes szelvényeinek fotóiból csinált pénzt a zalai csaló

A sértett 2021. január 30. napján az esti órákban a 4084302730311077 sorszámú TippMix nyertes szelvényéről készített egy fényképfelvételt, amelyet ezt követően feltöltött egy TippMix játékosokat tartalmazó, „tippmix tippek” elnevezésű közösségi csoportba. Egy 1997-ben született egeraracsai férfi – a vádlott - a csoport tagjaként látta a nyertes szelvényt, amelyről fényképfelvételt készített, majd a felvétel birtokában 2021. január 31. napján 7 óra 5 perc körül megjelent a Zalaapáti, Deák Ferenc utcában működő szerencsejáték értékesítő helyen, azaz lottózóban.

A vádlott a lottózóban dolgozó, terminálkezelői hozzáféréssel rendelkező nőnek valótlanul azt állította, hogy elázott a nyertes szelvénye, és csak az arról készített fényképfelvételt tudja bemutatni, az alapján szeretné a nyereményét felvenni. A nő a vádlott által előadottakat elhitte, és a fényképfelvételen látható szelvény sorszámát a szelvényeket ellenőrző terminálba beütötte. A terminál a sorszám alapján kiírta, hogy 64.095,- Ft nyereményre jogosult a TippMix szelvény birtokosa. A nő ez alapján a kasszából kivett 64.095,- Ft készpénzt, amelyet átadott a vádlottnak, aki ezt követően távozott a lottózóból. A vádlott a nő tévedésbe ejtésével a nyertes szelvény tulajdonosának, a sértettnek 64.095,- Ft kárt okozott, ami megtérült.

tippmix-2021.jpg

Egy másik sértett 2021. február 17. napján az esti órákban a 4084482730219131 sorszámú TippMix nyertes szelvényéről készített egy fényképfelvételt, amelyet ezt követően feltöltött egy TippMix játékosokat tartalmazó, „Muti mit vagy mivel nyertél a Tipp Mixen” elnevezésű internetes csoportba. A vádlott a csoport tagjaként látta a nyertes szelvényt, amelyről fényképfelvételt készített, majd a felvétel birtokában 2021. február 18. napján 6 óra 30 perc körül ugyancsak megjelent a Zalaapáti, Deák Ferenc utcában működő lottózóban, ahol a nőnek ismételten azt állította, hogy elázott a nyertes szelvénye, és csak az arról készített fényképfelvételt tudja bemutatni, az alapján szeretné a nyereményét felvenni. A nő a vádlott által előadottakat elhitte, és a fényképfelvételen látható szelvény sorszámát a szelvényeket ellenőrző terminálba beütötte.

A terminál a sorszám alapján kiírta, hogy 159.500,- Ft nyereményre jogosult a TippMix szelvény birtokosa. A nő ez alapján a kasszából kivett 159.500,- Ft készpénzt, amelyet átadott a vádlottnak, aki ezt követően távozott a lottózóból. A vádlott a nő tévedésbe ejtésével a nyertes szelvény tulajdonosának, a sértettnek 159.500,- Ft kárt okozott, mely kár az eljárás során nem térült meg.

Egy harmadik sértett 2021. február 21. napján 7 óra 16 percet megelőző, időben a TippMix nyertes szelvényéről készített egy fényképfelvételt, amelyet ezt követően feltöltött egy TippMix játékosokat tartalmazó internetes csoportba. A vádlott a  csoport tagjaként látta a nyertes szelvényt, amelyről fényképfelvételt készített, majd a felvétel birtokában 2021. február 21. napján 7 óra 16 perc körüli időben ismételten megjelent a Zalaapáti, Deák Ferenc utcában működő szerencsejáték értékesítő helyen. A vádlott – magát a nyeremény felvételére jogosult személynek feltüntetve - bemutatta a nőnek a fényképfelvételt, aki a felvételen látható szelvény sorszámát a szelvényeket ellenőrző terminálba beütötte.

A terminál a sorszám alapján kiírta, hogy 44.550,- Ft nyereményre jogosult a TippMix szelvény birtokosa.  a nő ez alapján a kasszából kivett 44.550,- Ft készpénzt, amelyet átadott a vádlottnak, aki ezt követően távozott a lottózóból. A vádlott a nő tévedésbe ejtésével a nyertes szelvény tulajdonosának, sértettnek 44.550,- Ft kárt okozott, ami  megtérült.

A vádlott cselekményeit – figyelemmel a cselekmények jellegére és elkövetési idejére – rendszeres haszonszerzésre törekedve követte el. Az ügyben a Keszthelyi Járási Ügyészség csalás bűntette és vétsége miatt emelt vádat a napokban - közölte honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.