Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.04.30

Távolsági busszal küldték a drogot Budapestről Zalába

A Keszthelyi Járásbíróság április 22-én hozott ítéletet abban az ügyben, amelyben az I. rendű vádlott egy menetrend szerinti távolsági autóbuszjárattal juttatta el a kábítószert a II. rendű vádlottnak.

A II. rendű vádlott 2019-ben többször vásárolt alkalmanként 3-5 gramm kokaint az I. rendű vádlottól. A kábítószert a nő általában egy előre megbeszélt helyen vette át, az árát személyesen fizette ki, vagy a férfi cégvezetése alatt lévő kft. számlaszámára utalta át „bérleti díj” megjelöléssel. Ezen felül 2019 októberében az I. rendű vádlott legalább két alkalommal a Budapestről menetrend szerint induló autóbuszjárattal juttatta el a drogot a nőnek. A férfi a becsomagolt kábítószert egy mappába helyezve átadta a buszvezetőnek, s előzetesen képüzenetben átküldte az autóbusz rendszámát a nőnek, aki egy Zala megyei településen vette át az illegális tartalmú csomagot a sofőrtől.

zala-megye-kabitoszer-2022-2.jpg

(A fotó illusztráció)

2019 novemberében a már letartóztatás alatt lévő I. rendű vádlott munkahelyén a munkáltató felnyitotta a vádlott által használt páncélszekrényt, amelyben egy zárt állapotú bútorszéf volt. A széfet átadták a rendőrségnek, s a kinyitás után műanyag tasakokban 19,54 gramm kokaint, továbbá a kiadagoláshoz és értékesítéshez használt tárgyakat találtak.

Mint kiderült, a férfi kereskedés céljából tartotta az árut a széfben. A hatóság megállapította, hogy az I. rendű vádlott 2019-ben összesen 20,23 gramm kokain-bázis mennyiségre végzett kereskedői tevékenységet, amely együttes mennyisége meghaladta a csekély mennyiség felső határát, annak 1011,5 %-a, vagyis mintegy 10,11-szerese volt, azonban nem érte el a jelentős mennyiség alsó határát, annak 50,57%-a volt.

A Keszthelyi Járásbíróság a 2022. április 22. napján hozott ítéletében bűnösnek mondta ki az I. rendű vádlottat kábítószer-kereskedelem bűntettében, ezért őt 2 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. A II. rendű vádlottat kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt 1 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette.

A bíróság az I. rendű vádlottnál enyhítő körülményként értékelte, hogy büntetlen előéletű és két gyermek eltartásáról kell gondoskodnia. Súlyosítóként, hogy e bűncselekményeket egy folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt követte el és időközben újabb büntetőeljárás is indult ellene.
A bíróság a II. rendű vádlottnál enyhítő körülményként értékelte a büntetlen előéletet, a megbánó magatartást, valamint az időmúlást.

Az ügyész 3 nap gondolkodási idő fenntartása után nem fellebbezett, így a II. rendű vádlottra az ítélet jogerős. Az I. rendű vádlott esetén nem jogerős, mivel az ítéletet a bíróság a vádlott távolléte mellett hozta meg, ezért ő az ítélet ellen a kézbesítéstől számított nyolc napon belül fellebbezést jelenthet be - közölte honlapunkkal dr. Bartalné dr. Mentes Judit, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.