Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.10.18

Egy 1995-ben született nagykutasi férfi 2021. június 8. napján 13 óra körül a családjuk által működtetett tehenészeti telepen dolgozott Nagykutas külterületén. A vádlott ezidőben a telepen álló istállóépület almolását végezte, ennek során egy Manitou homlokrakodót vezette, és azzal szállította be az alomhoz való szalmabálákat az istállóépületbe.

A homlokrakodó munkagép elejére erre a célból egy rakodó villa volt felszerelve, melyen egy 2,4 méter széles rakodó száron négy darab, egyenként 1,07 méter hosszúságú hegyes fémvilla volt egymástól 0,6 méter távolságra. A szalmabálák szállítása úgy történt, hogy a homlokrakodó munkagépet vezető vádlott a rakodó villákra rászúrta a hozzávetőlegesen 1,55 méter átmérőjű szalmabálát, azt így a földről felemelte és a munkagéppel az istállóhoz szállította, azzal behaladt egy nyitott fémkapun át az istállónak a szarvasmarhák tartására szolgáló területére alacsony sebességgel, miközben a villán található bála alja a talajtól 0,25 méterre, teteje 1,85 méterre volt.

rendorsegi-szalag.jpg

A szalmabála méretei következtében a munkagépet vezető vádlott ekkor nem láthatta be biztonságosan a jármű előtt közvetlenül lévő teret, közlekedési sávot. A tehenészeti telepen a vádlott mellett a néhai sértett és további egy személy dolgozott még munkájukat ekkor a vádlott irányította. A sértett feladata volt az istállóépületben a vádlott által beszállított szalma egyenletes szétterítése. A sértett ehhez a tevékenységhez egy vasvillát használt. A vádlott tudta, hogy míg ő a szalmabálákat szállítja be az istállóépületbe a munkagéppel, addig a sértett az istállóépületben tartózkodik és ott munkát végez.

Amikor a vádlott a homlokrakodóval az istálló bal oldalán elteríteni tervezett második szalmabálát felvette, akkor – a bála méreteire is figyelemmel – a négy elemből álló rakodó villának csak három tagja ment bele a bálába, a jobb szélső negyedik fémvilla szabadon maradt. Miközben a vádlott a járművel igen alacsony sebességgel egyenletesen előre haladva vitte be az istállóba a szalmabálát, az istállóépület bal oldali részében kialakított, szarvasmarhák tartására szolgáló területen a munkagép elejével nekihaladt az ott álló sértettnek. A balesetben őt ért sérülés következtében a sértett – a vádlott és helyszínre érkező további személyek elsősegély-nyújtása, illetve reanimációs kísérlete ellenére - a helyszínen elhunyt.

A baleset bekövetkezésének oka az volt, hogy a vádlott járművével úgy közlekedett, hogy nem győződött meg arról, hogy tartózkodik-e valaki a munkagép haladási irányában. A baleset bekövetkezésében közrehatott az is, hogy a munkamódszert ismerő sértett nem fordított figyelmet a felé igen alacsony sebességgel közeledő homlokrakodó jármű hatóköréből való eltávozásra.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a napokban - tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.