Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.08.09

Szívinfarktus miatt halt meg a beteg, akit nem látott el megfelelően az ügyeletes orvos

Az ügyészség vádat emelt egy 59 éves orvossal szemben, aki a vádirat szerint nem utalta kórházba az általa a reggeli órákban sürgősséggel megvizsgált beteget, ezért az idős férfi -a nem diagnosztizált koszorúér-elzáródás miatt - aznap délután meghalt.

A Hatvani Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja a doktort.

 

szivinfarktus.jpg

 

A vádiratban közölt tényállás szerint 2014. július 20-án, egy vasárnapi napon a hajnali órákban a már hosszabb idő óta magas vérnyomás betegségben szenvedő sértett szorító mellkasi fájdalmat érzett, hányingere volt és erősen verejtékezett, ezért felesége telefonon felhívta a hatvani orvosi ügyeletet, és beszámolt az ott ügyeletet ellátó vádlottnak férje tüneteiről.

 

Az ügyeletes orvos egy gépkocsivezetővel 7 óra után érkezett meg a sértett boldogi lakására,
ahol megmérette a beteg vérnyomását, majd gyógyszereket adott neki. Ezután felhívta a figyelmét arra, hogy másnap menjen el a körzeti orvoshoz, és – mint természetgyógyász, továbbá fájdalom specialista – felajánlotta a sértett feleségének, hogy a hátfájását meggyógyítja, majd a nevét és telefonszámát hátrahagyva elment. A betegen fizikális vizsgálatot, EKG-t valamint a vér oxigéntelítettségére vonatkozó műszeres vizsgálatot nem végzett, és ezek elvégzése érdekében a férfit sürgősséggel a kórházba sem utalta be, amivel megszegte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kötelező szakmai protokolljának előírásait.

 

A vádlott távozását követően a sértett állapota tovább romlott, ezért rokonai 15 óra körüli
időben a Hatvani Kórház központi ügyeletére szállították, ahol – az indokolt és előírt vizsgálatok után – heveny szívizom elhalást diagnosztizáltak. A férfit esetkocsival megkísérelték Budapestre szállítani, de ő -a szakszerű intézkedések ellenére -a mentőautóban történő elhelyezését követően rosszul lett, majd röviddel később elhalálozott.
Halálát a bal koszorúér vérrög általi elzáródása miatt kialakult szívizom elhalás eredményeképpen létrejött heveny szívelégtelenség okozta. Az ügyeletes orvos általi, időben elvégzett szakszerű vizsgálat és kórházba utalás, az akkor azonnal megkezdett kezelés esetén a betegnek jó esélye lett volna az életben maradásra.

 

A járási ügyészség indítványozta, hogy a bíróság a vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki, őt határozott időre tiltsa el az orvosi foglalkozás gyakorlásától, továbbá kötelezze a nyomozás során felmerült csaknem háromszázezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

(Forrás: Heves Megyei Főügyészség. Dr. Kalmár Gyula főügyészhelyettes)