Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.07.20

Szerencsejátékra költötte az elsikkasztott milliókat a zalai pénzszállító

Az ügy 30 éves zalaegerszegi vádlottja egy értékszállító személy- és vagyonőr vállalkozás alkalmazottja volt, ahol ATM értékkezelő munkakörben is dolgozott. Faladatkörébe tartozott az ATM-gépek biztonsági berendezésének, operátori blokkjának és páncélszekrényének előírásszerű kezelése, nyitása és zárása, az értékzsákok és plombák dokumentált átvétele, a páncélszekrények feltöltéséhez szükséges bankjegyek felvétele, megszámolása, kazettázása, egyeztetése, zsákolása, lezárása és járatlapos dokumentálása, az esetleges eltérések rendezése, az ATM-gépek előírásszerű kezelése, a pénz ATM-értékzsákba helyezése, plombálása, a pénzkazetták ürítése, gépek töltése, az értékzsákok átadása az értéktárosok és értékkezelők részére.

biztonsagi-or-2022.jpg

A vádlottal szemben elvárás volt az értékszállítási és értékkezelési tevékenységet szabályozó jogszabályok, biztosítói előírások és belső utasítások ismerete is a munkaköréhez kapcsolódó feladatok ellátása során.

A férfi 2021 márciusában abból a célból, hogy anyagi helyzetének és életszínvonalának javítása végett rendszeresen többletbevételhez jusson, elhatározta, hogy munkáltatójának tudta és beleegyezése nélkül a rábízott készpénzből saját céljaira is kivesz különböző összegeket. A vádlott terve az volt, hogy a jogtalanul eltulajdonított összegeket szerencsejátékba fekteti, majd a visszafizetést az esetleges nyereményekből teljesíti.

A vádlott 2021. március hónapjától – közelebbről meg nem határozható időponttól kezdődően – 2021. július 16. napjáig, összesen 9 700 000 Ft értékben, 660 darab 10 000 Ft-os, valamint 155 darab 20 000 Ft-os címletű bankjegyet vett ki a rábízott készpénzből. A vádlott ezen teljes összeget szerencsejátékba fektette, azonban azt el is veszítette.

A vádlott a hónapokon át tartó tevékenységét oly módon leplezte, hogy a kazettacserék alkalmával mindig az új kazettákból pótolta a régi kazettákba az előzőleg általa kivett összegeket. 2021. július 13. napján azonban az értéktáras alkalmazottak észlelték a hiányt és ellenőrzést rendeltek el.
Ennek során megállapítást nyert, hogy a vádlott az általa kezelt, Lentiben található ATM gépben 2 600 000 Ft, a Hévízi Önkormányzatnál található ATM gépben 2 000 000 Ft, a Csesztregen található ATM gépben 2 000 000 Ft, a Zalaszentgróton található ATM gépben 3 100 000 Ft hiányt okozott.
A vádlott az általa jogtalanul eltulajdonított 9 700 000 Ft-ot az eljárás során teljes egészében megtérítette.

A férfi ellen a Zalaegerszegi Járási Ügyészség, jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Járásbíróságon a napokban - tudatta honlapunkkal dr. Jánky Judit, a Zala Megyei Főügyészség címzetes fellebbviteli  főügyészségi ügyésze, helyettes sajtószóvivője.