Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.02.10

Szépkorúak pénzét vitték el – összesen 13 évet ülhetnek miatta

Február 6-án megismételt eljárás során hozott ítéletet a Zalaegerszegi Járásbíróság azon férfiak ügyében, akik még 2014-2015-ben országszerte fosztottak ki szépkorúakat.
A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak 2014 decemberében elhatározták, hogy idős - 80 év feletti -, megromlott szellemi és egészségi állapotban lévő sértettektől fognak pénzt szerezni.

nyugdijas.jpg

Tervük az volt, hogy a II. rendű vádlott Kaposvárról indulva kocsival kisebb településekre, idős emberekhez viszi az I. rendű vádlottat, aki magát önkormányzati dolgozónak kiadva csal ki pénzt a sértettektől. Volt, akinek azt mondta, nyugdíjkiegészítést ad az önkormányzat, másoknak azt, hogy a forgalomból kivont 10.000 forintos bankjegyeket szedi össze, illetve a sorszámok felírását bízták rá. Hivatkozott arra is, hogy felmérést végez a sértettek megtakarításairól, vagy arról, hogy igényelnek-e ebédszállítást a jövőben.

A vádlottak igyekeztek úgy alakítani a helyzetet, hogy a sértettek rövid időre egyedül hagyják őket - például személyit, illetve nyugdíjas igazolványt, a régi bankjegyek megmutatását kérték -, s ezt kihasználva vitték el az idős emberek otthon tartott pénzét.
2014 decembere és 2015 februárja között a férfiak 8 sértettől összesen 4.040.000 forintot zsákmányoltak, amelyből az eljárás során mindössze 140.000 forint térült meg.

Az I. rendű vádlottat a Zalaegerszegi Járásbíróság bűnösnek mondta ki 6 rendbeli kifosztás, 1 rendbeli társtettesként elkövetett kifosztás és utóbbi kísérletének bűntettében, s őt, mint különös visszaesőt 7 év börtönben letöltendő szabadságvesztésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. A II. rendű vádlott 5 rendbeli bűnsegédként elkövetett kifosztás, 1 rendbeli társtettesként elkövetett kifosztás és utóbbi kísérletének bűntette miatt, mint többszörös visszaeső 6 év fegyházbüntetést kapott, valamint 6 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától.

A büntetés kiszabásakor a bíróság az I. rendű vádlott tekintetében enyhítő körülményként értékelte, hogy egy esetben a kár megtérült, a vádpontot érintő beismerő vallomását, ugyanakkor súlyosító körülményként a büntetett előéletét, a többszörös halmazatot, illetve a társtettesi elkövetést. A II. rendű vádlott büntetésének kiszabásakor enyhítő körülmény volt többek között a bűnsegédi elkövetői minőség és az, hogy egy esetben a kár megtérült, súlyosító körülmény büntetett előélete, az, hogy különös visszaeső, a többszörös halmazat, valamint a társtettesi elkövetés.

Az ítélet ellen a vádlottak és védőik fellebbeztek, így az nem jogerős – értesült honlapunk Dr. Bartalné dr. Mentes Judittól a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivőjétől.