Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.10.26

Sorstársaiktól loptak, raboltak Bázakerettyén

Egy 1993-ban született bázakerettyei férfi, az I.r. vádlott, aki a Bázakerettye, Virág u. 4. szám alatt levő Pszichiátriai Intézet telepének (Zala Megyei Szivárvány Egyesített Szociális Intézmény Aranyág Otthona) gondozottja, 2020. május 31-ről 2020. június 01-re virradó éjjel bement a vele egy intézményben elhelyezett, 62 éves, cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt levő nő szobájába.

Ott az alvó sértett ágya mellé elhelyezett kézitáskájából 104.000 Ft-ot eltulajdonított. A pénz egy részét másnap délelőtt különböző műszaki cikkekre elköltötte. A sértett másnap észlelte a táskája és a pénze eltűnését, ezért szólt a gondozóknak, akik I.r. vádlottnál ellenőrzést tartottak és tőle 67.000 Ft-ot a sértettnek visszaadtak.

bazakerettye-pszichiatriai-betegek-otthona-es-rehabilitacios-intezete.jpg

Az I.rendű vádlott 2020. szeptember 8. napján rávette arra intézeti gondnokolt társát egy 1994-ben született ugyancsak bázakerettyei férfit, a II. rendű vádlottat, hogy a Pszichiátriai Intézet Bázakerettye, Virág u. 4. szám alatti telephelyén velük együtt gondozott, cselekvőképességet teljesen korlátozó gondnokság alatt álló 84 éves nőtől vegye el a pénzét. Az éjszaka folyamán II. rendű vádlott belopakodott a 208. számú szobába, ahol a sértett aludt, majd a ruházatából kivette a szekrény kulcsát. A kulccsal kinyitotta a sértett szekrényét és eltulajdonítási szándékkal kivette onnan a sértett 2500 Ft értékű kézitáskáját a benne levő 245.000 Ft készpénzzel. A II. rendű vádlott a táskát a benne levő értékekkel átadta I.rendű vádlottnak.

Másnap, azaz 2020. szeptember 9-én reggel a sértett szólt a gondozóknak, hogy meglopták az éjszaka. A gondozók szekrényvizitet tartottak a gondozottaknál, és II. vádlott szekrényében megtalálták a sértett kézitáskáját, valamint 62.930 Ft-ot. A sértettnek okozott összesen 247.500 Ft-ból 65.430 Ft kár megtérült.

I. rendű vádlott 2021. február 06. napján délelőtt rávette II. rendű vádlottat, hogy vegye el a velük egy intézményben gondozott 71 éves korú nő, a Bázakerettyei Pszichiátriai Intézet telepe gondozottjának pénzét. II. rendű vádlott 11.00 óra körüli időben az intézet első emeleti 107. számú szobájába bement, és az ott az ágya mellett ülő sértettre rákiabált, hogy adja oda a pénzét és a cigarettáját. Amikor a sértett erre nem volt hajlandó, akkor megragadta a sértett jobb kezét, amellyel az a táskáját fogta, és rángatni, tekergetni kezdte azt.

A sértett a fájdalom miatt elengedte a táska fülét, ami közben el is szakadt. A 2500 Ft értékű táskát a benne levő 26.000 Ft készpénzzel és 90 Ft értékű cigarettával a sértett elejtette, az a szoba padlójára esett. A szobából hallatszó kiabálást a gondozó meghallotta, majd a szobába bement és onnan II. rendű vádlottat kizavarta. Ezután a gondozó a sértett értékeit összeszedte és visszaadta. A bántalmazás következtében a sértett nyolc napon túl gyógyuló sérülést, a jobb kéz orsócsontja distalis végének törését szenvedte el.

A II. rendű vádlott 2021. május 23. napján 12.30. óra körüli időben a bázakerettyei Pszichiátriai Intézet telepének emeleti lépcsőjén megtámadta a cselekvőképességet teljesen kizáró gondnokság alatt levő nő gondnokolt társát, akitől előzőleg már cukorkát és cigarettát is lopott. A II. rendű vádlott pénzt és cigarettát követelt a sértettől, aki ezt megtagadta. Ekkor egy alkalommal, ököllel orrba ütötte a sértettet, majd amikor többen észlelték a cselekményt, elmenekült a helyszínről anélkül, hogy elvette volna az értékeit. A nő a bántalmazás következtében nyolc napon belül gyógyuló sérülést, az arc zúzódását szenvedte el.

A II.r. vádlott a Bázakerettye Virág u. 4. sz. alatti Pszichiátriai Intézet telepén 2021. július 24-én 12.00 óra körüli időben, amikor intézeti gondozott társa, a 74 éves korú nő elment fürödni, engedély nélkül bement a földszinten levő 1. számú szobába. Onnan eltulajdonítási szándékkal elvitte  a nő 1 db 2500 Ft értékű táskát, 8000 Ft-ot, valamint négy darab érték nélküli üres műanyag öngyújtót. A sértett jelentette az esetet a gondozóknak, akik a táskát, a pénzt és az öngyújtókat II. rendű vádlottnál megtalálták és a sértettnek visszaadták, így a neki okozott 10500 Ft kár teljes egészében megtérült.

A II.r. vádlott a Bázakerettye Virág u. 4. szám alatti Pszichiátriai Intézet telepén 2021. szeptember 24-én reggel 09.00 óra körüli időben a földszintre ment, ahol meglátta a sértett nőt, aki a kétkerekű járókeretével fürödni indult. A nő olyan súlyos mozgásszervi betegségben szenved, hogy önállóan menni nem tud, ahhoz minden esetben szüksége van a kerekes járókeretre. Ennek megtartása mindkét kezét igénybe veszi, így mások támadását elhárítani nem tudja.

A sértett a korábbi lopás miatt már féltette az értékeit, ezért azokat a táskájába rakta, 1 tekercs, 100 Ft értékű WC papírral, 1 doboz cigarettával, melyben 2 szál volt, 90 FT értékben, valamint 83.000 Ft készpénzzel. A sértett a táskát a járókeretre akasztotta, úgy indult a fürdőbe. II.rendű vádlott a folyosón előtte haladó sértett után szaladt, eltulajdonítási szándékkal lekapta a táskát a járókeretről és azzal elszaladt. A sértett segítségkérésére a gondozók a helyszínre mentek, majd II. rendű vádlottnál ellenőrzést tartottak, és tőle a táskát, a 83.000 Ft készpénzt és az egyéb értéktárgyakat a sértettnek visszaadták. Ily módon az okozott 85600 Ft kár megtérült.

Az ügyekben a Nagykanizsai Járási Ügyészség rablás bűntettének kísérlete, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett kifosztás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a napokban - tudatta honlapunkkal kedden dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.