Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.03.12

Sok milliót kell visszafizetnie a sikkasztó nagykanizsai közös képviselőnek

3 évre felfüggesztve 1 év 6 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Nagykanizsai Járásbíróság azt a társasházi közös képviselőt, akit folytatólagosan elkövetett sikkasztássál és más bűncselekményekkel vádolt meg az ügyészség.

nagykanizsa-latkep.jpg

A vádlott 2003 februárja óta egy nagykanizsai társasház közös képviselője. A vád szerint 2009-2012 között több esetben is kifogásolható volt a társasház gazdálkodása.

A társasház nem rendelkezett számviteli politikával, illetve pénzkezelési szabályzattal, költségvetés, leltár, pénzleltár sem mindig készült.

A pénzeszközök könyvelése nem volt teljes körű: a vádlott a  pénztárba befolyt összegeket nem, vagy nem szabályszerűen fizette be a ház üzemeltetési bankszámlájára, illetve a bankból felvett összegeket sem mindig bevételezte a pénztárba.

A 2009-2011. években a vádlott a társasház számlájáról 4.850.000 Ft összeggel a sajátjaként rendelkezett.


Mindemellett kiderült: a vádlott hamis bizonyítványokat mellékelt a jegyzőnél leadott társasház kezelői tevékenységet bejelentő formanyomtatvány mellé.


A vádlottat 2015. március 10-én bűnösnek mondta ki a bíróság folytatólagosan elkövetett sikkasztás, folytatólagosan elkövetett számvitel rendjének megsértésének, valamint közokirat-hamisítás bűntettében, s 1 év 6 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását 3 évre felfüggesztette és 3 évre eltiltotta a társasház kezelői tevékenység gyakorlásától. Mindemellett a bíróság kötelezte a vádlottat az okozott kár és kamatai megtérítésére az ítélet jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül.


Az ítélet nem jogerős, a felek 3 nap gondolkodási időt tartottak fenn, a fellebbezés megfontolása végett - tudatta a Letenye Médiával Dr. Bartalné Dr. Nemes Judit a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.