Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.11.04

A Keszthelyi Járásbíróság a 2022. november 3. napján megtartott előkészítő ülésen jogerős ítéletet hozott arra a két férfira, akik három hónap alatt 105 embert károsítottak meg.

Az I. rendű vádlott rávette a II. rendű vádlottat, hogy több pénzintézetnél is nyisson bankszámlát. Az I. rendű vádlott célja az volt, hogy ezen bankszámlákra utaltassa az internetes vásárlás során, az általa eladásra kínált, azonban ténylegesen a birtokában nem lévő termékek teljes vagy részleges vételárát. A férfi többek között személygépkocsikat, játékkonzolokat, munkagépeket, mobilházat, utánfutót, konyhabútort is hirdetett.

birosag.jpg

Az átutalt összegeket a II. rendű vádlottnak (15%-os részesedésért cserébe) készpénzben fel kellett venni és átadnia a társának, illetve egy ismeretlen személynek. A II. rendű vádlott tudta, hogy a számlákon olyan pénzösszegeket kezel, amelyek más által elkövetett bűncselekményekből származnak. Az I. rendű vádlott 105 sértettet ejtett tévedésbe és 2019. október 7-e és 2020. január 16-a között a II. rendű társával együtt több mint 9.200.000 forint összeget tulajdonítottak el jogtalanul.

A Keszthelyi Járásbíróság a történteket elismerő, a bűnösségét beismerő és a tárgyaláshoz való jogáról lemondó I. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki 43 rendbeli csalás bűntettében és 62 rendbeli csalás vétségében. Ezért őt, mint többszörösen visszaesőt 3 év 10 hónap fegyházbüntetésre ítélte, azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható, valamint 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az I. rendű vádlott köteles megfizetni a sértetteknek - 13 sértett kivételével, akiknek a bíróság a polgári jogi igényét egyéb törvényes útra utasította - az okozott kárt.

A bíróság a történteket elismerő, a bűnösségét beismerő és a tárgyaláshoz való jogáról lemondó II. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki pénzmosás bűntettében, ezért őt 2 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 4 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet az I. rendű és a II. rendű vádlottak vonatkozásában - a polgári jogi igények kivételével - jogerős - tudatta honlapunkkal dr. Bartalné dr. Mentes Judit, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.