Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.06.13

Rossz fékkel járt a zalai traktoros, a tilos jelzésnél sem tudott megállni, elgázolta a vonat

Egy 1978-ban született zalaszentiváni férfi 2021. október 15.-én dél körül a 73224-es számú mellékúton vezette Alsónemesapáti felől Nemesapáti irányába a mezőgazdasági vontatót a hozzá kapcsolt tárcsázó berendezéssel. A vádlott az általa vezetett mezőgazdasági vontatót rendszeresen használta munkavégzésre.

Amikor a vádlott járművével a 7322-es számú közút 0+543 km-szelvényében található közút-vasút szintbeli kereszteződésnél elhelyezett, fénysorompóval ellátott vasúti átjáróhoz ért, észlelte, hogy a fénysorompó tilos jelzést ad. Ezért a vádlott fékezéssel meg kívánta állítani az általa vezetett mezőgazdasági vontatót, azonban annak fékberendezésében fellépő hiba miatt nem tudott lassítani, és emiatt a vádlott a tilos fényjelzés ellenére behaladt a vasúti átjáróba, majd a vasúti pályára hajtott, ahol a mezőgazdasági vontató elejével nekiütközött a Zalaszentiván felől Nagykapornak irányába szabályosan, 93 km/h sebességgel közlekedő mozdony jobb elejének.

vonat-traktor-baleset-zala-megye.jpg

(Fotók: Zala Megyei Rendőr-főkapitányság)

A vasúti jármű vezetője észlelte a vádlottat, hangjelzést adott és intenzíven fékezett, de az ütközést elkerülni nem tudta, a mozdony az ütközést követően 600 méter távolságban került nyugalmi helyzetbe.
 
A baleset bekövetkezésének oka az volt, hogy a vádlott által vezetett mezőgazdasági vontató fékrendszere meghibásodott. A fék meghibásodása a mezőgazdasági vontató karbantartásának hiánya miatt következett be. A vádlott által rendszeresen használt és a balesetkor vezetett mezőgazdasági vontató jobb hátsó fékmunkahengerénél fellépő olajszivárgás miatt a fékfolyadék a jármű folyadéktartályából elfolyt; emiatt a fékrendszer üzemképtelenné vált és a jármű a közúti közlekedésre alkalmatlanná lett.

A fékmunkahenger meghibásodása nem közvetlenül a balesetet megelőzően következett be, a fékfolyadék teljes elfolyása hosszan tartó folyamat eredménye volt. A jobb hátsó fékmunkahenger hibája, az olajszivárgás a napi karbantartás során észlelhető helyen volt, takarás nélkül – így azt a jármű karbantartását önállóan végző vádlottnak észlelnie lehetett és kellett volna.

vonat-traktor-baleset-zala-megye-2.jpg

Az ütközés következtében a vádlott szenvedett nyolc napon túl gyógyuló sérülést és mindkét érintett járműben anyagi kár keletkezett; továbbá a vádlott magatartásával veszélyeztette a fenti vasútvonalon közlekedők testi épségét.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétsége miatt emelt vádat - tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.