Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.01.31

Országúti garázdák Zalában

Egy 1990-ben született esztergályhorváti (I.r. vádlott), egy 1990-ben született zalaapáti (II.r. vádlott), és egy 1995.-ben született zalaapáti férfiak (III.r. vádlott)  közül az I. rendű vádlott 2020. április 29-én 10 óra 30 perc és 11 óra közötti időben egy BMW típusú személygépkocsival Bókaháza és Zalaapáti közötti útszakaszon történő közlekedése során felfigyelt a mögötte érkező, őt előzni készülő férfi sértett által vezetett Audi A3 típusú személygépkocsira.  

Az I.rendű vádlott elhatározta, hogy „játszik a mögötte haladóval egy kicsit”, ezért amikor az Audi az előzés során mellé ért, gyorsított, nem engedte magát megelőzni, majd mikor az Audi visszahúzódott mögé, lelassította előtte a saját autóját.  Miután a sértettnek többszöri próbálkozás után sikerült megelőznie I. rendű vádlott által vezetett autót, Zalaapátiban, a Jókai utcában félreállt a kocsijával, majd a mögötte szintén megálló vádlott kocsijához lépett, hogy számon kérje rajta a viselkedését.

birosag.jpg

Kölcsönösen kiabáltak egymás felé, konfliktusukat megbeszélni nem sikerült, ezért a sértett továbbhajtott, de az I. rendű vádlott tovább folytatta a sértettet hergelő közlekedését, melynek következtében a sértett Zalaapátiban, a Szent István téren lévő rendőrség épületéhez hajtott, hogy ott segítséget kérjen. Az autója mögé ekkor beállt az I. rendű vádlott is az általa vezetett személygépkocsival.
 
A sértett a rendőrség épületéhez futott, melyet zárva talált, ekkor I. rendű vádlott egy kólás üveget dobott a sértett felé, miközben őt hangosan szidalmazta. A sértett - tartva I.rendű vádlott agresszív magatartásától - egy kábeldarabot vett magához az autójából, majd azzal egyet a levegőben suhintva azt kiabálta a kocsijukból kiszálló I.r. vádlott és ismeretlen társa felé, hogy takarodjanak, hagyják őt békén. Az I. rendű vádlott és ismeretlen társa fenyegetően a sértett felé indultak, azt kiabálták felé, hogy megdöglesz, meghalsz, kinyírunk. Az I. rendű vádlott ököllel a sértett halántéka felé ütött, melyet a sértett az I. rendű vádlott alkarjára történő ütéssel hárított.

Ekkor egy bordó színű Ford típusú személygépkocsival a helyszínre érkeztek a II. rendű és a III. rendű vádlottak, akik mindketten a kezükben egy-egy vascsövet tartva kiszálltak a kocsiból és a sértett felé indultak, majd mindhárom vádlott ütni kezdte a  sértettet. A III. rendű vádlott a vascsővel a sértett feje felé ütött, a sértett azonban kezét maga elé tartva védte magát, ezért az ütés a bal könyökét találta el, miközben az I. rendű vádlott több alkalommal ököllel a sértett fejét és felsőtestét ütötte.
 
A sértett az őt ért ütések elől védekezni próbált, a II. rendű vádlott a kezében lévő vascsővel több alkalommal a sértettet a karján és a hátán megütötte. A sértett hátrált, őt a vádlottak együttesen a sértett által használt személygépkocsi motorháztetőjére felnyomták, az I. rendű vádlott kicsavarta a sértett kezéből a kábeldarabot, majd a motorháztetőn hanyatt fekvő helyzetben lévő sértettet megpróbálták oda közösen leszorítani, őt mindhárman testszerte ütötték, miközben a sértett autóját is eltalálták. A III. rendű vádlott a kezében lévő vascsővel több alkalommal sértett feje felé irányuló szúró mozdulatot tett, mely a sértett fejét, illetve a motorháztetőt találta el.

A sértettet a III. rendű vádlott is több alkalommal a testén megütötte, miközben a sértett folyamatosan szabadulni, védekezni próbált. Időközben - miután telefonon segítséget kért - kiszállt a sértett által vezetett autóból a sértett barátnője, aki segíteni próbált barátján, a verekedő vádlottakhoz lépett és felszólította őket, hogy hagyják abba barátja bántalmazását, mert hívja a rendőrséget. A barátnő megpróbálta a vádlottakat elhúznia sértettől, miközben a vádlottak folyamatosan fenyegetőztek vele szemben is. A III. rendű vádlott a nő felé kiabált, majd ököllel a sértett mellkasára ütött, majd valamennyi vádlott beült a kocsikba és elhagyták a helyszínt.

A sértett és barátnője a helyszínen körülöttük megjelenő – a vádlottak rokonságához tartozó - kiabáló, őket fenyegető személyek hatására elhagyták autójukkal helyszínt, a kiérkező rendőröket a 75-ös számú főúton várták meg.
A sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.
A vádlottak felfegyverkezve elkövetett kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartása a helyszínen és az utcán tartózkodó személyekben megbotránkozást, riadalmat keltett.
A vádlottak közösen az Audi típusú személygépkocsi motorház tetejét szándékosan megrongálták, 113.092,-Ft rongálási kárt okoztak.

Az ügyben a Keszthelyi Járási Ügyészség garázdaság bűntette, testi sértés és rongálás vétsége miatt emelt vádat a napokban - tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.