Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.11.02

Egy 1999-ben született bácsalmási férfi és egy 2001-ben született bácsalmási nő a vádbeli időszakban élettársi közösségben éltek, anyagi körülményeik javítása céljából elhatározták, hogy rendszeres haszonszerzésre törekedve, sorozatosan elkövetett csalások révén egészítik ki jövedelmüket.

2020. július, szeptember, november és december hónapban a Facebook Marketplace internetes portálon különböző termékeket - ruhaneműt, mobiltelefonokat, ékszereket - kínáltak „Rostás Anto” néven eladásra, melyekkel azonban nem rendelkeztek, és azokat, mint sajátjukat szerepeltették a hirdetési felületeken, illetve nem állt szándékukban a kínált termékek értékesítése.

aranylanc.jpg

(A fotó illusztráció)

A kedvező áron kínált árut megvásárolni szándékozó sértettektől a vételárat előre kérték utalni a II. rendű vádlott számlájára, melyhez az I. rendű vádlott is meghatalmazottként hozzáfért. Az utalást követően ígérték, hogy postára adják a termékeket, a sértetteket hitegették, melyet azonban egy esetben sem teljesítettek, a sértettek részére elérhetetlenné váltak.

A II. rendű vádlott bankszámlájára 2020. július 10. és 2020. november 27. napja közötti időszakban Keszthelyről és az ország számos településéről különböző pénzintézeteknél feladott illetve internetes banki szolgáltatás útján 7.600,-Ft és 80.400,-Ft közötti, különböző összegű készpénz átutalások érkeztek a sértettektől, a sértettek azonban egy esetben sem kapták meg a megvásárolni szándékozott árut.   

Vádlottak a hirdetéseikkel valamennyi sértettet tévedésbe ejtették, már a hirdetéseik feladásakor sem állt szándékukban az azokon szereplő termékek értékesítése, hiszen azok nem is léteztek, nem is voltak a vádlottak birtokában.

Szándékuk eleve jogtalan anyagi haszonszerzésre irányult, mivel a vásárolni szándékozók részére a megvásárolni kívánt terméket nem tudták biztosítani, mindez a szándékukban sem állt, ezért a hirdetések az érdeklődők megtévesztését szolgálták. A II. rendű vádlott folyószámlájára folyamatosan érkező pénzösszegeket vádlottak saját és családjuk megélhetésére fordították.

Az ügyekben Keszthelyi Járási Ügyészség csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat - tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.