Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.04.17

Munkást késeltek meg Keszthelyen

2021. június 2-án 16 óra körül egy 1997-ben és egy 2001-ben született keszthelyi férfi – a vádlottak - Keszthelyen, a Mikus Gyula sétányon lévő, felújítás alatt álló Helikon Hotel közelében sétáltak élettársaikkal, kb. 20 méterrel lemaradva a lányoktól. Amikor a lányok a szálloda mellé értek, az építkezésen dolgozó sértett lekiabált nekik, de ők nem válaszoltak, azonban az élettársaikat utolérő vádlottak sérelmezték a sértett viselkedését, amely miatt szóváltás alakult ki a sértett és a vádlottak között, majd a vádlottak élettársaikkal távoztak a szálloda közeléből.

Az ezt követő 2 napban a vádlottak Keszthelyen, városszerte járkálva kiderítették, hogy az építkezésen ózdi munkások dolgoznak, akik Keszthelyen egy  Kastély utcai  panzióban szálltak meg, és azért, hogy a korábbi, őket dühítő szituáció miatt számon kérjék a sértettet, 2021. június 4. napján 17 óra után késsel a zsebükben megjelentek a panziónál. Ezen időszakban a 9 fős ózdi munkásbrigád az aznapi munkából már visszaérkezett, az általuk használt furgonból kipakoltak, és a hétvégi hazautazáshoz készülődtek.
 
A vádlottak beléptek a panzió udvarára, odamentek a munkások vezetőjéhez, és sérelmezték, hogy az élettársaikra ráfütyültek. A beszélgetés közben odagyűlt a többi munkás is, a vádlottak erre mindketten előkapták a késeket a zsebükből, amelynek hatására az csoportosulás szétfutott.

kes.jpg

A sértett az udvar túloldalán lévő szobája felé futva a füvön megcsúszott, elesett, ekkor I. rendű vádlott a késsel a kezében rátámadt, a kést a sértett felé irányította, mire a sértett védekezésül ráfogott a pengére, és a földön fekve, rugdalva próbált védekezni. Az I. rendű vádlott ekkor odakiabált II. rendű vádlottnak, hogy "Gyere, öljük meg!", mire a II. rendű vádlott a nála lévő késsel a sértett felé szúrt.

Mivel a sértett éppen hanyatt fekvő testhelyzetben, felfelé rúgott, a szúrás hátul, a bal combját érte. Ekkor a sértett munkatársai a tűzrakó helyről elvett téglákkal dobálni kezdték a vádlottakat, akik elhagyták az udvart. A sértett a lakórészébe ment, ahol a munkásnadrágjával és más ruhadarabokkal próbálta a vérzést csillapítani, amiben munkatársa és egyben sógora, a másik sértett segített. Mivel a vérzés erős volt, úgy döntöttek, elindulnak a kórházba, és az udvar másik oldalán álló furgon felé mentek.
Ez idő alatt a vádlottak odamentek a Párizsi Udvarral szemben, az úttest túloldalán parkoló Ford Mondeo személygépkocsihoz, mellyel ismerősük érkezett a helyszínre.
 
Az ismerős kérésre I. rendű vádlottnak a csomagtartóból egy kerékkulcsot adott át, II. rendű vádlott pedig a jármű csomagtartójából kivett egy esztergált farudat, és a kések mellett ezen eszközökkel is felfegyverkezve visszamentek az udvarba.
 
Ott a furgonnál lévő másik sértettet I. rendű vádlott fejbe ütötte a kerékkulccsal, II. rendű vádlott pedig a farúddal a bal karjára és a jobb vállára ütött olyan erővel, hogy a farúd hosszában átlósan kettétört. Ez a sértett az ütések hatására elesett, és ülő testhelyzetben, a támadás elől hátrálva próbált menekülni. Eközben I. rendű vádlott a nála lévő késsel rátámadt, de sértett a kést tartó kezét megfogta, és így hátrált tovább a konyháig, ahol fel tudott állni.

Ekkor ért oda II. rendű vádlott, aki a nála lévő késsel bal oldalon a csípőcsontja felett közepes erővel megszúrta. Ekkor a sértett elengedte I. rendű vádlott kezét, a sebhez kapott, mire I. rendű vádlott a bal oldalán közepes erővel mellkason szúrta. A dulakodás során a vádlottak egyike a sértett koponyájának bal oldali fali régióját is megszúrta. Ezt követően a vádlottak egyike még egy székkel fejbe akarta vágni a sértettet, de meghallották a közeledő sziréna hangokat és kifutottak az udvarból.
 
A vádlottak mindezek után beszálltak az ismerős autójába, a keszthelyi Vásártérre vitették magukat, majd elmenekültek, elszöktek a városból. A két sértettet mentővel a Keszthely Városi Kórház SBO-ra szállították.
 
Az egyik sértett a vádlottak általi bántalmazástól 8 napon túl gyógyuló különböző sérüléseket szenvedett. A combon keletkezett szúrt-metszett seb okozhatott volna idegsérülést, ezáltal bénulásos tüneteket, ami maradandó fogyatékossággal járt volna.
A másik sértett a vádlottak általi bántalmazástól elszenvedett sérülések miatt  közvetett életveszélyes sérülés alakult ki, bélsérülés létrejötte esetén közvetlen életveszélyes állapotot eredményezett volna.

Az ügyben a Zala Megyei Főügyészség több emberen, társtettesként elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, valamint  zaklatás vétsége miatt emelt vádat - tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.