Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.12.10

Milliókat értek a zalai szállodában megtalált kölyökkutyák

Egy 1971-ben született német állampolgárságú nő 2020. június 20-a körül egy vékényi lakostól összesen 10 db, 6-8 hetes francia buldog kölyökkutyát vásárolt, a kisállatok átadására Balatonlellén került sor úgy, hogy a nő az eladótól sem a kutyák eredetét igazoló iratot, sem a kötelező oltással való ellátottságukat igazoló kisállat egészségügyi könyvet nem kért és nem is kapott.

A nő ezen kívül – ismeretlen helyen és eladótól – további 8 db (1 db kb. 6 hónapos és 7 db 4 hetes) francia buldog kutyát vásárolt Magyarországon, melyet követően az összesen 18 darab kutyakölyköt további magyarországi tartózkodása során 2 db 90x60x60 cm nagyságú és 1 db 80x50x50 cm nagyságú gyöngyvászon hordozótáskában tárolta és szállította Magyarország területén napokon keresztül.

kutyacsempesz-zala-megye-2018.jpg

(A fotó illusztráció)

Június 25-én a nő egy hévízi szálláshelyre jelentkezett be, ahová magával vitte a 3 db tárolóban elhelyezett kutyakölyköket. Másnap a szálloda alkalmazottjai azt tapasztalták, hogy a szobában a vádlott távollétében az összesen 18 kutya részben szabadon, részben a fekáliával szennyezett utazótáskákban tartózkodik, miközben ivóvíz és élelem nem volt az állatok előtt.

A szálloda értesítette a rendőrséget, melyet követően a kutyakölykök lefoglalására és állatorvos általi megvizsgálására került sor. A kisállatok a bőrük alá ültetett elektromos transzponderrel (mikrochip) nem voltak ellátva, állategészségügyi okmányokkal nem rendelkeztek.
A nő azon magatartásával, hogy a kiskutyákat elhanyagolt állapotban, szűk élettérben tartotta, az állatokkal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmazott, amely – a tartós bezárás és a mozgásigény kielégítésének elmaradása, vizelettel és bélsárral történő szennyeződés miatt elszaporodó kórokozók okán – alkalmas volt arra, hogy az állatok maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.

A francia buldog kiskutyák 2020. június 27-én történt lefoglalását követően a nő – azzal a céllal, hogy a nyomozó hatóság felé a kutyák eredetét igazolja – a részére 10 db kutyát eladó személytől olyan kisállat egészségügyi könyveket szerzett be, amelyeken az „egyéb védőoltások és parazita elleni kezelések” rovatnál feltüntetett állatorvosi aláírás és pecsét valótlanul igazolta, hogy a kisállatokat egy állatorvos látta el a szükséges oltásokkal.

Az orvosi ellátást valótlanul igazoló 10 db egészségügyi könyvet a nő 2020. július 3-án Balatonlellén vette át az eladótól, majd juttatta el a Keszthelyi Rendőrkapitányság részére. A vádlott a hatóság előtt olyan okiratokat használt fel, amelyekben az orvosi beavatkozásra vonatkozó bejegyzések valótlan tartalmúak voltak, mivel a beavatkozásokat az érintett kisállatok vonatkozásában ténylegesen nem végezték el.

Az ügyben a Keszthelyi Járási Ügyészség állatkínzás és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a napokban - tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője. Egyébként a francia buldogok ára elég magas, egy fajtiszta kölyökkutyáért elkérhetnek akár 150-250 ezer forintot is.