Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.05.10

Milliókat csalt ki idős áldozatától egy Lenti férfi

A vagyonnal és rendszeres jövedelemmel nem rendelkező, munkanélküli 1994-ben született lenti férfi anyagi ellenszolgáltatásért cserébe több éven át rendszeresen végzett ház körüli alkalmi munkákat a Lentiben élő sértettnek, amely során közöttük jó kapcsolat, míg a sértett részéről megkérdőjelezhetetlen bizalom alakult ki a vádlott felé. 2019. szeptemberében – azt követően, hogy a vádlott korábbi börtönbüntetéséből, és elzárás büntetéséből 2019. szeptember 8. napján szabadult – a vádlott elhatározta, hogy ezt a bizalmi viszonyt kihasználva saját és családja folyamatos megélhetésének biztosítása érdekében jogtalanul, rendszeresen pénzt szerez a nyugdíjellátással és nagyobb összegű megtakarítással rendelkező sértettől.
 
Ily módon a vádlott részben a sértett jóindulatának, jóhiszeműségének, részben pedig a 75 éves korából adódó befolyásolhatóságának és szellemi leépülésének kihasználásával, jogtalan haszonszerzési céllal, különböző, részben valótlan indokokra hivatkozással 2019. szeptember és 2021. május közötti időszakban több alkalommal, több részletben összesen legalább 3.627.000,-Ft-nak megfelelő forint és euró készpénzt kért és vett át a sértettől kölcsön címén a visszafizetés ígéretével, annak ellenére, hogy a pénz visszafizetése szándékában sem állt, és arra jövedelmi viszonyai alapján képes sem volt.

lenti.jpg

Ezen időszak alatt egy alkalommal a vádlott 400.000,- Ft-ot kért kölcsön a sértettől arra hivatkozással, hogy ne lakoltassák ki a családjával. Előfordult, hogy a vádlott azon valótlan indokkal, hogy Dobriban házat vesz magának, vételárra 1.000,- eurót kért kölcsön a sértettől, míg további 30.000,- Ft-ot útiköltségre ahhoz, hogy a ház osztrák eladóihoz szerződéskötés céljából Ausztriába utazzon. Három alkalommal a vádlott gépkocsivásárlásra hivatkozással is kölcsönt kért a sértettől, aki kétszer 100.000,- Ft-ot, egyszer pedig 150.000,- Ft-ot adott át neki erre a célra.

Három esetben a vádlott valótlanul arra hivatkozva is pénzt kért és kapott kölcsön a sértettől, hogy büntetést kell befizetnie. Így egyszer azt állította, hogy amikor a sértett autóját műszaki vizsgára vitte, Letenyén megbüntették 167.000,- Ft-ra a rendőrök. Továbbá egy alkalommal azt állította hamisan a vádlott, hogy 40.000,- Ft büntetést azonnal be kell fizetni, mert különben másnap elviszik őt a rendőrök, egy újabb esetben pedig azt állította hamisan, hogy ittas járművezetés miatt 100.000,- Ft-ra büntették meg, melyet be kell fizetnie.

Egy esetben tengelytörés miatti gépkocsijavításra kért 40.000,- Ft-ot kölcsön, egy esetben pedig 50.000 Ft-ot vett át a sértettől azért, hogy az ő gépkocsiját műszaki vizsgára vigye annak ellenére, hogy az szándékában sem állt. Közüzemi tartozások befizetésére a vádlott több alkalommal 20-30-50.000,-Ft-os részletekben, összesen legalább 200.000,-Ft-ot, gyerektartás fizetésére 140.000,- Ft-ot, benzinre 5-10.000,- Ft-os részletekben összesen legalább 80.000,- Ft-ot, élelmiszerre 10-20.000,- Ft-os részletekben összesen legalább 100.000,- Ft-ot kért és vett át a vádlott kölcsön címén a sértettől.

Ezen időszak alatt a vádlott betegségeire történő hamis hivatkozással gyógyszerekre és gyógyászati eszközökre több alkalommal összesen legalább 100.000,- Ft-ot kért a sértettől, amely összegek megszerzése érdekében a vádlott ismeretlen társa - valótlanul magát a vádlott orvosaként dr. Véghnek kiadva – telefonon megerősítette a sértettnek a gyógyszerek szükségességét és azok kiváltásának sürgősségét, aki ez alapján kifizette a vádlottnak a kért összegeket.
 
2020. decemberében a sértett tévedésének fenntartása érdekében a vádlott ismeretlen társa – magát orvosnak kiadva – éjfél körüli időpontban azzal a valótlan állítással hívta fel a sértettet, hogy a vádlott covidos, életveszélyes állapotban van, azonban a kórházból csak úgy mehet haza, ha az otthonában visszaállítják az áramellátást, és életmentő oxigén-adagológépet szereznek be. A sértett a megtévesztés következtében villanyszerelésre 30.000,- Ft-ot, a készülékre pedig 300.000,- Ft-ot adott kölcsön a vádlottnak.
 
Annak érdekében, hogy a sértett tévedését továbbra is fenntartsa, a kölcsönök visszafizetésének fedezetéről őt biztosítsa, és ily módon tőle újabb és újabb összegekhez jusson jogtalanul, a vádlott valótlanul azt állította neki, hogy a zalaegerszegi egyik bankban vezetett devizaszámláján 20.000,- eurója van, amelyet egy külföldön történt súlyos motorbalesetéből kifolyólag kártértérítésként kapott, és arra tett valótlan ígéretet a sértettnek, hogy a kölcsönöket ebből fogja kifizetni. Az információ hitelességének megerősítése érdekében a vádlott ismeretlen társa – Nemes Gáborként bemutatkozva, magát valótlanul a bank ügyintézőjének kiadva – ismeretlen hívószámú készülékről telefonon is megerősítette a sértettnek azt, hogy a vádlott az összeggel valóban rendelkezik.

2021. tavaszán pedig a vádlott ismeretlen társa banki ügyintézőként bejelentkezve több alkalommal valótlanul azzal hívta fel a sértettet, hogy ahhoz, hogy vádlott a bankban lévő pénzéhez hozzájusson, pénzre van szükség. A sértett ekkor abban bízva, hogy a korábban kölcsönadott pénzéhez így hozzájut, 100.000,- Ft-ot, 50.000,- Ft-ot, 95.000,- Ft-ot, 200.000,- Ft-ot, valamint 300 és 500 eurót adott át több alkalommal a vádlottnak.

2021. tavaszán a vádlott azzal hitegette is a sértettet, hogy a házát el fogja adni, amelyet éppen a bank ügyintézője fog megvásárolni tőle, és a vételárból fogja a tartozását törleszteni, amelyet a vádlott ismeretlen társa banki ügyintézőként telefonon valótlanul igazolt a sértettnek.

A vádlott vám befizetése céljából arra hivatkozva is pénzt kért a sértettől, hogy a külföldön lévő valutáját Magyarországra átutalják, így a megtévesztett sértett e célból 50.000,- Ft, 80.000,- Ft, 90.000,- Ft, 100.000,- Ft és 300 euró készpénzt adott át a vádlottnak.
   
A vádlott azért, hogy a tartozása fennállását leplezze, és a későbbiekben letagadja, 2021. március elején a sértett jelenlétében telefonon felhívta ismeretlen társát, mint a bank ügyintézőjét, aki a telefonban ekkor arra kérte a sértettet, hogy az általa diktáltakat ő írja le egy papírra, és azt a vádlott azonnal vigye be neki Zalaegerszegre a bankba. Ennek a sértett eleget tett, és annak ellenére, hogy az a valóságnak nem felelt meg, leírta, hogy neki a vádlott nem tartozik. Ezután pedig a vádlott és társa kérésére a sértett mindezt élőszóban is elmondta, amelyet a vádlott a telefonjára rögzített. Ekkor azért, hogy az iratot a vádlott Zalaegerszegre tudja vinni, a vádlott üzemanyagra 10.000,- Ft-ot kért és kapott a sértettől.
 
Miután a vádlott tudomást szerzett arról, hogy a sértett felesége a bűncselekmény elkövetését leleplezte, és annak felderítése, valamint az ő felelősségre vonása érdekében lépéseket tett, 2021. május 17.-én a vádlott az általa elkövetett bűncselekmény elfedése céljából aláíratott a sértettel egy olyan valótlan tartalmú nyilatkozatot - amely szerint a sértett és felesége elismerik, hogy a vádlott a tartozását feléjük maradéktalanul rendezte.

A vádlott jogtalan haszonszerzés céljából teljesítési készsége és képessége tekintetében is rendszeresen megtévesztette az idős koránál és szellemi hanyatlása következtében a bűncselekmény felismerésére korlátozottan képes sértettet, a kölcsönök visszafizetése ugyanis már azok átvételekor sem állt szándékában, és arra reális lehetősége sem volt.

Az ügyben a Lenti Járási Ügyészség a különös visszaesőnek minősülő vádlott ellen nagyobb kárt okozó üzletszerűen és a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette vétsége miatt emelt vádat a napokban - tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.