Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023.01.16

Megrémítettek egy idős zalai nőt a lánya és veje balesetének rémhírével

A Zalaegerszegi Járásbíróság a 2023. január 12. napján megtartott tárgyalásán nem jogerős ítéletet hozott arra a két csalóra, akik egy 77 éves nőt 1 millió forinttal vertek át.

A vádlottak ismeretlenül maradt társai vezetékes telefonon időskorú személyeket hívtak fel azzal, hogy a hívott személy rokonának, közeli ismerősének adták ki magukat. Azt állították, hogy azok közlekedési balesetet okoztak, és ennek rendezéséhez azonnal nagyobb összegű készpénzre van szükségük.

unokazos-csalas.jpg

Ezután a tévedésbe ejtett sértettel közölték, hogy a pénzösszeget egy ismerősüknek kell majd odaadniuk, aki a baleset helyszínére viszi. Amennyiben a hívott felet sikerült megtéveszteniük, közölték a vádlottakkal, hogy milyen lakcímre mehetnek a pénzért. 2020. május 10-én este az eljárás során ismeretlenül maradt személy két + 44-es kezdetű hívószámról felhívott egy 77 éves nőt azzal, hogy a lányát és a vejét baleset érte.

A lányát a helyszínről mentő vitte el, a veje kisebb sérüléseket szenvedett és összetörte a károsult gépkocsiját. A kárt a rendőrség 3.000.000 forintban állapította meg, amit a helyszínen ki kell kifizetni.

Erre az idős nő közölte, hogy neki csak 1.000.000 forint készpénze van, amire a férfi azt válaszolta, hogy rendben, a többit a veje rendezi és nemsokára érkezik a pénzért. Ezt követően a telefonáló értesítette az I. rendű és a II. rendű vádlottakat és elküldte őket a pénzért. A vádlottak a sértett lakásához közeli utcában álltak meg a kocsijukkal. Az I. rendű vádlott becsengetett a sértetthez és közölte vele, hogy siet, mert a vejét csak óvadék fejében engedik el, illetve megkérdezte, hogy van-e aranya. Utóbbira a nő nemleges választ adott, majd átadta az I. rendű vádlottnak az 1 millió forintot. A pénz átvételét követően az I. rendű vádlott visszament a kocsihoz, és a borítékot a II. rendű vádlottnak adta, aki visszaadott belőle 50.000 forintot a közreműködésért.

A Zalaegerszegi Járásbíróság mindkét férfit bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett csalás bűntettében. Ezért az I. rendű vádlottat 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte és 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, míg a II. rendű vádlottat, mint visszaesőt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte és 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, továbbá kötelezte a vádlottakat a sértett részére 1.000.000 forint megfizetésére a késedelmi kamatokkal együtt.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte az I. rendű vádlottnál többek között az időmúlást, a megbánást, hogy egy kiskorú gyermek ellátása terheli és édesanyja is gondozásra szorul. Súlyosítóként, hogy tettét egy idős ember jóhiszeműségét kihasználva, őt megrémítve, gátlástalanul követte el, illetve, hogy ő jelent meg személyesen a sértettnél.

A II. rendű vádlottnál enyhítő körülményként értékelte az időmúlást, hogy kettő kiskorú gyermek ellátásáról kell gondoskodnia, míg súlyosítóként - társához hasonlóan -, hogy idős embert tévesztett meg, valamint büntetett előéletű.

Az ítélet nem jogerős, ellene az I. rendű vádlott és védője enyhítésért, míg a II. rendű vádlott és védője felmentésért fellebbeztek - tudatta honlapunkkal  dr. Bartalné dr. Mentes Judit, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.