Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.10.04

Mázsás járdalap okozta egy 11 éves fiú halálát

A baleset bekövetkezéséért felelős fiatalkorúval szemben a Heves Megyei Főügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt emelt vádat.

A 15 éves vádlott nem csupán távoli rokona, hanem barátja is volt a 11 éves sértettnek, akivel annak halála előtt naponta találkozott, tekintve, hogy mindketten ugyan abban a faluban, Szentdomonkoson laktak.

 

mentok.jpg

 

2016. június 27-én – egy hétfői napon – a két fiú délelőtt együtt játszott a sértett lakásán, ahonnan aztán egy másik gyermekkorú társukkal együtt, hármasban indultak a községbe ebédelni. Eközben a Hóstya utcában haladtak, ahol a csapadékvíz elvezető árkot 50x100x10 cm méretű, téglatest alakú, kb. 126 kg tömegű vasbeton lapok fedték, melyek egyben járdaként is szolgáltak. Amikor egy villanyoszlop közelébe értek, a sértett azt kérte, hogy álljanak meg, mert szeretné az egyik járdalap alatti üregből elővenni azt a doboz cigarettát, amit korábban oda rejtett.

 

Ennek megkönnyítése érdekében a vádlott – hátulról megragadva – csaknem függőleges helyzetbe emelte az egyik beton fedőlapot, a másik két fiú pedig elkezdte keresni a cigarettát. Mivel nem találták, a sértett megkérte a vádlottat, hogy inkább ő nyúljon be az utca felől a dobozt rejtő lyukba, mert hosszabb a keze. A fiatalkorú ezért átengedte a betonlap tartását a harmadik, 14 év alatti életkorú fiúnak, aki azt szemből, két kézzel igyekezett megtámasztani, fizikai erőnléte miatt azonban ezt csak rövid ideig bírta.

 

A gyermek végül a vasbeton járdalapot elengedte, amely ekkor az árokban guggoló sértettre rázuhant, és heveny agybénuláshoz vezető koponyaalapi törést okozott neki.

 

A fiú azonnal elveszítette az eszméletét és összecsuklott az árokban, melyet észlelve a társai segítséget hívtak. Ez hamarosan meg is érkezett, de a sérült életét a hosszan tartó, többszöri újraélesztési kísérletek ellenére sem tudták megmenteni sem a mentőszolgálat dolgozói, sem a helyszínre siető orvosok.

 

A Heves Megyei Főügyészség a vádiratában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt a betonlap megtartását a társára bízó fiatalkorú vádlottal szemben. A járdalapot a sértettre ejtő gyermek az életkora miatt nem büntethető.
(Forrás: ügyészség.hu)