Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.01.15

Marihuánát fogyasztott, engedély nélkül tartott éles fegyvere is volt

Egy 1960-ban született svájci férfi 2021. februárjában azzal a céllal, hogy karmacsi otthonában kábítószert termeszt, internetes felületen Hollandiából kannabisz magokat rendelt postai kézbesítéssel. 2021. március 3-án, az import küldemények ellenőrzésekor a Magyar Posta Zrt. forgalmában a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren a NAV Repülőtéri Igazgatósága által kiválasztásra és visszatartásra került a vádlott által Hollandiából rendelt levélküldemény, amely 5 db kannabisz magot tartalmazott. Miután a vádlott a hatóság által lefoglalt kannabisz magokat nem kapta kézhez, a 2021. május 3-ig ismeretlen helyről összesen 38 db kender növény magot szerzett meg és tárolt a karmacsi lakóházában szintén azzal a céllal, hogy a magokból a későbbiek során kábítószert termesszen.

walther-pp-pisztoly.jpg

(A fotó illusztráció. Forrás: Wikipédia)

A férfi által Hollandiából rendelt, összesen 5 db mag mindegyike a kender növény (Cannabis sativa L.) makktermése, ép és érett, ezért azok szaporításra alkalmasak és belőlük – optimális termesztési körülmények között – legalább 4 tő kender növény nevelhető. A vádlott lakóházában lefoglalt további 38 db mag mindegyike szintén a kender növény (Cannabis sativa L.) érett makktermése, melyek közül 26 db ép, 6 db ép és penészgombával fertőzött, 2 db sérült, 4 db sérült és penészgombával fertőzött. A 26 db ép, érett és egészséges magból elsődlegesen legalább 23 tő kender növény nevelhető.
A vádlott azáltal, hogy a kendernövény magjait beszerezte és azokat ép, csírázóképes állapotban tárolta, a kábítószer termesztéséhez szükséges feltételeket részben biztosította.

A férfi a 2021. május 3-án foganatosított rendőri intézkedést megelőzően ismeretlen helyről csekély mennyiségű kábítószert (kannabisz) szerzett meg és fogyasztott el, mert a toxikológiai szakértői vélemény alapján a vádlott vizeletében 25,4 ng/ml delta-9-THC-COOH volt kimutatható, amely kannabisz fogyasztását támasztotta alá. A kannabisz és a delta-9-THC kábítószernek minősül.

A férfi 2021. május 3-át megelőzően ismeretlen helyről megszerzett, majd karmacsi lakószobájának szekrényében engedély nélkül tárolt 1 db 7,65 mm kaliberű Walther PP típusú, német öntöltő pisztolyt és 174 db 7,65 Browning kaliberjelű, cseh pisztolytöltényt. Az öntöltő pisztoly működőképes lőfegyvernek minősült, míg a dobozokban tárolt pisztolytöltények működőképesek voltak és lőszernek minősültek. A vádlott a lőfegyver és a lőszerek tartásához nem rendelkezett hatósági engedéllyel.

Az ügyben a Keszthelyi Járási Ügyészség kábítószer birtoklása előkészületének és lőfegyverrel, lőszerrel visszaélés bűntette miatt emelt vádat a napokban - tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.