Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.02.28

Magának termelte a kábítószert Lendvajakabfán, de ez is tilos

Egy 1966-ban született lendvajakabfai férfi 2019-ben Budapesten ismeretlen személytől 6 db kender (Cannabis sativa L.) magot vásárolt abból a célból, hogy azokat elültetve saját fogyasztásra kannabiszt tartalmazó kender növényeket termesszen. A vádlott a megvásárolt kendermagot lendvajakabfai ingatlanára vitte, ahol azokat elültetve 2020. elejétől 2021. szeptember 25. napjáig összesen 7 tő kannabiszt tartalmazó kender növényt termesztett, amely időszak alatt a vádlott a termést két alkalommal - évente egyszer - learatta és az abból származó kábítószert cigaretta formájában elfogyasztotta a következők szerint.

A vádlott a megvásárolt magokat 2020. év elején cserépbe ültette, majd a fejlődésnek indult palántákat az udvarra kiültette, amelyből 2020. év második felében 5 tő növényegyed fejlődött ki. A kendernövények továbbszaporításra alkalmas makkterméséből (magjából) a vádlott több magot leszedett, valamint a kendert learatta, a növények gyökérzetét eltávolította, a növények ágvégződéseit és levélzetét pedig ingatlanának melléképületeiben kiszárítás céljából elhelyezte, illetve felkötözte, majd a megszárított, kábítószert tartalmazó növényi ágvégződésekből a vádlott havonta két alkalommal cigarettába sodorva fogyasztott.

keszthely-kabitoszer-2018.jpg

(Vadkender az udvarban. A fotó illusztráció)

A vádlott ezután a 2021. év elején az általa termesztett kendernövényekből szedett magok közül saját fogyasztási szükségletének fedezése érdekében 3 db magot cserépbe, majd az udvarra ültetett, amelyekből 2 tő életképes kender növényegyed fejlődött ki. A vádlott a kb. 2 méteres magasságú növények közül 1 tő szél által kitört növényt 2021. szeptember 25. napját megelőző napokban learatott, annak gyökérzetét eltávolította, a levélzetet és ágvégződéseket tartalmazó szárat kettévágta, majd azt az ingatlan pajtájában kiszárítás céljából elhelyezte.

A Lenti Rendőrkapitányság nyomozói 2021. szeptember 25. napján a vádlott lakóhelyén kutatást tartottak, amelynek során a lakóház konyhájából kábítószergyanús növényi részeket tartalmazó tálat, 4 db gyógyszeres üvegben tartott kendermagot, az ingatlan pajtájában 2 szál leszüretelt növényi ágvégződést, a faház melléképületben 4 szál leszüretelt és szárításra felkötözött növényi ágvégződést, valamint az ingatlan udvarán 1 tő élő (gyökérzetével a talajhoz kapcsolódó, még le nem aratott) 2 méter hosszúságú kifejlett kendernövény egyedet találtak fel és foglaltak le bűnjelként.

A vádlottól lefoglalt szárítás után 121,20 gramm nettó tömegű levélzettel és ágvégződésekkel rendelkező gyökeres száras növényegyed a kender növény (Cannabis sativa L) egy példánya, így ez, valamint a vádlottól lefoglalt 660 gramm nettó tömegű barna színű növényi ágvégződés, 106,64 gramm nettó tömegű zöld színű növényi levélzet és ágvégződés, valamint a 1,42 gramm nettó tömegű zöld színű növényi ágvégződés kannabiszra jellemző kannabinoid vegyületeket – köztük delta-9-THC-t – tartalmaznak.

A vádlottól lefoglalt növényi anyagokban együttes totál-THC mennyiség 8,62-8,92 grammra becsülhető, ami meghaladja a csekély mennyiség felső határát, annak 144-149%-a. A kannabisz és a delta-9-THC kábítószernek minősül.
A vádlott a 2020. évben 5 tő, a 2021. évben további 2 tő, tehát mindösszesen 7 tő kendernövény (Cannabis sativa L) egyedet termesztett és aratott le ingatlanán saját fogyasztás céljából, amely növényi egyedszám a csekély mennyiség felső határát meghaladja, annak 140%-a.

Az ügyben a Lenti Járási Ügyészség termesztéssel elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette miatt emelt vádat a napokban - tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.