Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.04.10

Lefényképezte szomszédja bankkártyáját és azzal shoppingolt egy gellénházi férfi

Egy 1967-ben született gellénházi férfi még 2020. augusztusában  elkísérte szomszédját, a sértettet a Gellénházán található dohányboltba. Miután a sértett nem tudott szabályosan leparkolni az üzlet előtt, megkérte a vádlottat, hogy vásároljon részére cigarettát, mely ellenértékének rendezése végett átadta részére a saját bankkártyáját.

A férfi eleget tett a kérésnek, azonban még mielőtt belépett volna a boltba, későbbi felhasználás szándékával lefényképezte az bankkártyának mindkét oldalát. 

bankkartya.jpg

A vádlott ezután a szomszédja tudta és beleegyezése nélkül általa végzett internetes vásárlások (telefonok, telefontartozékok, SSD meghajtó, egér, fejhallgató) és telefonfeltöltések során használta fel a kártyaadatokat (sorszám, kártyatulajdonos, lejárati idő, CVC kód) a megrendelések ellenértékének kiegyenlítéséhez.

Miután a szomszéd folyószámlájához nem tartozott a bankkártyákkal végzett tranzakciókhoz kapcsolódó sms-szolgáltatás, valamint a vádlott a webáruházakban kiszállítási címként a saját gellénházi lakcímét adta meg, a fenti megrendelések a sértett előtt rejtve maradtak.

A sértett a bankkártyaadatainak jogosulatlan használatáról az illetékes OTP bankfiókban, illetve a netbankszolgáltatáson keresztül értesült, miután egy sikertelen készpénzfelvételi tranzakció során a bankautomata 1 000 Ft-os számlaegyenleget közölt.
A vádlott sértettnek összesen 231 784 Ft kárt okozott.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség folytatólagosan, információs rendszer felhasználásával, jogosulatlanul megszerzett elektronikus készpénz-helyettesítő fizetési eszköz felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat - tudatta honlapunkkal dr. Jánky Judit, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.