Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.12.03

Lányok vettek fel 11 milliós EU-s és állami támogatást, bíróság elé állnak Zalában

Az I. rendű vádlott egy mezőgazdasági kft. ügyvezetőjeként 2015. év elején elhatározta, hogy két nevelt lánya bevonásával forrást igényel a „Fiatal mezőgazdasági termelők indításához” megnevezésű pályázaton. A támogatást 75%-ban az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap, 25%-ban pedig a Magyar Állam biztosította.

A két lány mezőgazdasági tevékenységgel ténylegesen nem foglalkozott és ez nem is állt szándékukban. Apjuk rábeszélésére viszont – anyagi haszonszerzési cél nélkül - hozzájárulásukat adták, hogy személyes adataikat, aláírásukat a pályázatok elkészítéséhez és benyújtásához, valamint az egyéb ügyintézés során felhasználják.

traktor-az-ut-szelen.jpg

(A fotó illusztráció)

Három sikeres pályázatból egy esetben került sor 11 193 762 Ft összegben anyagi támogatás lehívására a II. rendű vádlott részére. A kiutalást követően a II. rendű vádlott egyéni
vállalkozó lett, de minden céges ügyet (pl.: bankkártya, ügyfélkapu, dokumentumok) az I. rendű vádlott intézett, aki a cél érdekében hamis földhasználati dokumentumokat, megállapodásokat is készített.

A támogatási összeget kizárólag ő kezelte és használta fel, 2015. november 26. napjától 2016. május 9. napja közötti időszakban, több részletben, készpénzben felvette, illetve a számláról utalásokat teljesített.

A társfinanszírozási arány megoszlását figyelembe véve az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapot 8 395 321 forint, a Magyar Állam költségvetését pedig 2 798 440 forint vagyoni hátrány érte.

K. A. és társa ellen költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emeltek vádat a Zalaegerszegi Járásbíróságon - olvasható a Zalaegerszegi Törvényszék nyilvános tárgyalási jegyzékében.