Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.10.06

Későn hívott mentőt a zalai házi ápoló, epilepszás roham után meghalt a beteg

Egy 1980-ban született gősfai nő 2018. január vége óta egy alapszolgáltatási intézménynél áll közalkalmazotti jogviszonyban mint szakképzett szociális gondozó és ápoló. Feladatát képezte Vasboldogasszony, Lakhegy, Egervár és Gősfa települések közelében házi segítségnyújtás területén az alapápolási és gondozási tevékenység az erre rászorulóknál.

Így a vádlott végezte egy lakhegyi, ágyhoz kötött, zavart tudatú idős asszony házi gondozását és ápolását is, aki a betegségei miatt önmaga ellátására teljes mértékben képtelen volt. A közös háztartásban élt az idős asszony fia is. A vádlott 2021. január 13-án 10 óra 30 perc körül érkezett meg a férfi és édesanyja által lakott lakhegyi házba, ahova belépve észlelte, hogy az épületben csak 7 °Celsius fok volt; és az előtérben, a bejárati ajtóval szemben feküdt a padlón a férfi sértett, aki sem önállóan felkelni, sem beszélni nem tudott. A vádlott tudomással bírt arról, hogy a sértettnél korábban már lépett fel epilepsziás roham.

mentok-2021.jpg

A vádlott ekkor az általa tapasztalt körülmények ellenére sem hívott haladéktalanul mentőt a padlón ismeretlen idő, de akár több óra óta is fekvő, magatehetetlen, kontaktusba nem vonható sértetthez, hanem az ágyban fekvő, és állapota miatt ápolásra szoruló, de közvetlen veszélyben nem lévő idős asszony gondozását – etetését, illetve mosdatását – kezdte meg. Miután a vádlott az idős asszony ápolása közben észlelte, hogy a férfi állapotában javulás, változás nem áll be, 2021. január 13. napján 11 óra 14 perckor telefonjáról felhívta a 112-es segélyhívót és mentőt kért a helyszínre a sértett számára.

A 2021. január 13. napján 11 óra 32 perckor kiérkező mentőszolgálat a férfit a Zala Megyei Szent Rafael Kórházba szállította, ahol a sértett az adekvát kórházi kezelés ellenére 2021. január 15. napján 05 óra 22 perckor elhunyt.

A sértett halálának közvetlen oka a kihűlés talaján beállt keringési és légzési elégtelenségben jelölhető meg. A sértett halálának bekövetkezésében a nála más betegségek is bírhattak részoki szereppel. Az összes körülményekre figyelemmel az nem állapítható meg, hogy amennyiben a vádlott a sértett megtalálásakor számára azonnal szakszerű és célirányos egészségügyi segítségnyújtást – mentőt - kért volna, úgy a sértett halála elkerülhető lett volna.

Az azonban megállapítható, hogy a szociális gondozó és ápoló végzettségű vádlottól - aki tisztában volt a sértett egészségi problémáival -, elvárható volt, hogy a sértett állapotát észlelve annak súlyosságát helyesen mérje fel és neki késlekedés nélkül segítséget nyújtson, számára haladéktalanul mentőt hívjon; illetve a sértett számára szükséges elsősegélynyújtást azonnal megkezdje és a mentőszolgálat kiérkezéséig azt folytassa; és minderre szakképesítése és közalkalmazotti feladatköre alapján köteles is lett volna.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség segítségnyújtás elmulasztásának bűntette vétsége miatt emelt vádat a napokban - tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.