Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.05.25

Kertet nem épített Hévízen, de az előleget felvette

A sértett nő 2020 szeptemberében egy weboldalon közzétett egy hirdetést, miszerint kertépítési munkálatok elvégzésére szakembert keres. Egy 1986-ban született kenderesi férfi – a vádlott - a hirdetés alapján a sértettel felvette a kapcsolatot és 2020. október 8-a előtt a sértett házastársa, és egy tanú jelenlétében a helyszínen, Hévízen felmérte az elvégzendő munkát.

A vádlott 700.000,-Ft ellenében vállalta a munka elvégzését, amely tartalmazta egyrészről a munkadíjat, másrészről a térkő és a szegélykő kivételével a munka elvégzéséhez szükséges egyéb anyagok költségeit.

birosag.jpg

A vádlott a megegyezésnek megfelelően két ismeretlen személlyel együtt 2020. október 8-án 9 óra körül megjelent az ingatlanon a munka elvégzéséhez szükséges anyagok és eszközök nélkül. Az elvégzendő munkáról a sértettel írásbeli szerződést kötött, amelyen kivitelezőként egy nem létező személyt, Vibó Pál Balatonlelle, Bocskai u. 42. szám alatti lakost tüntetett fel és a szerződést kivitelezőként Vibó Pál névaláírással látta el oly módon, hogy a névaláírás mellé egy kunmadarasi egyéni vállalkozó bélyegzőnyomatát helyezte el.

A vállalkozási szerződésben foglaltak szerint a kivitelező a vállalt munkát 2020. október 22. napjáig végzi el 700.000,-Ft + áfa vállalkozói díj ellenében, a megrendelő pedig előlegként a vállalkozó részére 350.000 forintot fizet ki, amely nem jár vissza, ha a munka megkezdésére a megrendelőnek felróható okból 3 hónapon belül nem kerül sor. Ezt követően a vádlott a vele lévő, azonban a szerződéskötésben részt nem vevő két személlyel 10 m2 gyeptéglát felszedett, valamint a lakóház előtti területen 2 sor betoncsíkot tört fel.

A sértett és házastársa miután meggyőződtek arról, hogy a vádlott és társai a munkavégzést elkezdték, úgy döntöttek, hogy az előleget a vádlott részére kifizetik. A  vádlott a sértettől két részletben, 11 órakor 150.000,-Ft-ot, 12 órakor 200.000,-Ft-ot, összesen 350.000,-Ft-ot a vállalkozói díj előlegeként átvett. A vádlott és a sértett az előleg kifizetéséről átvételi elismervény megnevezésű írásbeli nyilatkozatot állítottak ki, amelyet átvevőként a vádlott saját névaláírásával látott el, valamint a névaláírás mellé az egyéni vállalkozó bélyegzőnyomatát helyezte el.
 
Ezt követően a vádlott és a vele lévő két személy a munkavégzést abbahagyta azzal az indokkal, hogy a munkavégzéshez szükséges szerszámokat helyszínre szállító kisteherautója útközben lerobbant és a mentésben kell segítenie, ezt követően a helyszínről eltávoztak. A vádlott a helyszínről történő távozása előtt a sértettnek megígérte, hogy a munkát a következő nap folytatják.

A vádlott a következő nap a munkát nem folytatta, többet a munkavégzés helyén nem jelent meg, a munka elvégzéséről a sértettet a sértett képviseletében eljáró tanú révén 2020. október 25.-ig folyamatosan hitegette, majd részükre elérhetetlenné vált.

A vádlottnak a szerződésben vállalt munka elvégzése sem a szerződés megkötésekor, sem pedig azt követően nem állt szándékában. Magatartásával, a hamis magánokirat készítésével és felhasználásával a szerződéskötési és teljesítési szándéka vonatkozásában a sértettet megtévesztette, amellyel a sértettnek 350.000, Ft kárt okozott.

Az ügyben a Keszthelyi Járási Ügyészség a vádlott ellen, mint különös visszaeső ellen csalás vétsége és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a napokban - tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.