Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.12.13

Kanizsai Bonnie & Clyde: enyhébb ítélet született

Másodfokon enyhébb ítélet született a jármű önkényes elvételével és személyi szabadság megsértésével vádolt férfivel szemben.

Az 1959-es születésű férfi és egy - most 16 éves - lány között hosszabb idő óta szerelmi viszony állt fenn. Kapcsolatukat a környezetük ellenzése és a gyermekvédelmi hatóságok fellépése ellenére fenn akarták tartani.

Ennek érdekében külföldre szerettek volna menni, s eldöntötték, hogy ehhez szereznek egy autót. A vád szerint a vádlottak 2014 októberében Nagykanizsán egy parkolóhoz mentek, s I. rendű vádlott (a férfi) egy előzőleg magához vett gáz-riasztó fegyverrel kényszerített egy, az autójába éppen beszállni szándékozó nőt, hogy üljön be a kocsiba, s adja át a kulcsot. Miután a nő odaadta a kulcsot, a II. rendű vádlott (a lány) hátra ült, az I. rendű vádlott pedig - az anyósülésen a sértettel - elindult a gépkocsival. Útközben a II. rendű vádlott folyamatosan a sértett felé tartotta a fegyvert. Nemsokkal később megálltak, s az I. rendű vádlott felszólította a nőt, hogy szálljon ki, és adja oda a táskáját. A nő nem tett eleget a felszólításnak, hanem kirántotta a slusszkulcsot. Dulakodás kezdődött, s a sértett végül a kulccsal együtt elszaladt, és értesítette a hatóságokat.
Az ügyet I. fokon a Nagykanizsai Járásbíróság tárgyalta, s 2015. június 11-én hozott nem jogerős ítéletet. Az bíróság bűnösnek találta a vádlottakat: az I. rendű vádlottat 3 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte, míg a II. rendű vádlott tettéért 1 év 6 hó fiatalkorúak fogházában letöltendő büntetést kapott, 2 évre felfüggesztve. Az ügyész és a II. rendű vádlott tudomásul vették az ítéletet akkor, így az a II. rendű vádlottra nézve jogerős lett.

A I. rendű vádlott enyhítésért felebezett, ezért került az ügy másodfokon a Zalaegerszegi Törvényszék büntetőtanácsa elé. A II. fokú bíróság 8 hónappal mérsékelte a vádlott első fokon kiszabott büntetését, 3 év börtönbüntetésre ítélve az I. rendű vádlottat. A  másodfokú bíróság figyelembe vette az I. rendű vádlott motivációját, azt, hogy beismerő vallomást tett, amelyet az egész eljárás során bűnösségére kiterjedően is fenntartott.

A II. fokú bíróság úgy látta, hogy az I. rendű vádlott őszintén megbánta tettét, elnézést kért a sértettől, aki meg is bocsátott.  A törvényszék tanácsa úgy ítélte meg, a büntetési célok eléréséhez, az elsőfokú bíróság által kiszabott szabadságvesztésnél enyhébb büntetés is elégséges - tudatta a Letenye Médiával szombaton dr. Beznicza Árpád a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.