Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.04.20

Kábítószert fogyasztott, rongált és gyújtogatott Zalában

- Egy 1992-ben született esztergályhorváti férfi 2021. március 21. napját röviddel megelőzően ismeretlen helyről, saját fogyasztásának biztosítása céljából kannabiszt szerzett meg és fogyasztott el, melynek külső jegyekben is megmutatkozó tünetei – lelassult beszéd, zavart viselkedés – voltak nála tapasztalhatók, amikor 2021. március 21-én 16 óra 25 perckor vele szemben Keszthelyen, a Szalasztó utcában rendőri intézkedésre került sor. A vádlottnak az elfogása napján biztosított vizeletmintájából a kábítószer-fogyasztás következményeként 403 ng/ml delta-9-THC-COOH koncentráció volt kimutatható.

- 2021. március 31-ét közvetlenül megelőzően a vádlott saját fogyasztás céljára újabb kannabisz-adagot szerzett be és fogyasztott el, mert vele szemben ezen a napon, 16 óra 10 perckor foganatosított rendőri intézkedés során biztosított vizeletminta 16,0 ng/ml delta-9-THC-COOH koncentrációt tartalmazott.

gyujtogatas.jpg

(A fotó illusztráció. Prettysleepy/Pixabay)

- 2021. május 28-át megelőzően a vádlott – szintén saját fogyasztás céljára – ismételten szerzett be kannabiszt, melyet a ruházatába rejtve birtokában tartott, amikor 2021. május 28-án 16 óra 10 perckor Keszthelyen, az Entz Géza sétánynál rendőri intézkedés alá vonták, mint egy gépkocsi vezetőjét. A vádlott által birtokban tartott, alufóliába csomagolt – nettó 1,9 gramm tömegű – zöld növényi ágvégződés kannabiszra jellemző kannabinoid vegyületeket, köztük delta-9-THC-t tartalmazott, melynek totál-THC mennyisége 0,002 – 0,38 grammra volt tehető, ami nem érte el a csekély mennyiség felső határát, annak 0,03 – 6,3 %-a volt. A delta-9-THC kábítószernek minősül.

- A vádlott 2021. március 31-én 16 óra körül Keszthelyen, a Vásár téren tartózkodott ismerőseinél, ahol szóváltásba került akkori barátnőjével, egy vajai lakossal. A vita hatására a vádlott ingerült állapotba került, majd kifutott az épület elé, ahol az utcán parkoló – és a nő tulajdonát képező – Peugeot típusú személygépkocsi motorház tetejére felugrott és lábbal az első szélvédőre taposott, amelytől az üveg teljes felületén berepedt. A vádlott közterületen tanúsított erőszakos és kihívóan közösségellenes magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban riadalmat és megbotránkozást keltsen. A vádlott cselekményével összesen 62.000,- Ft kárt okozott, amelyet a vádlott családja a sértett részére megtérített.

- 2021. április 15-én a vádlott esztergályhorváti otthonában tartózkodott egyedül, amikor 19 óra körül a családi ház mindkét utcafronti lakószobájában az ágyon lévő ágyneműt szándékosan meggyújtotta, majd a ház déli oldali szobájába ment, ahol szintén meggyújtotta az ágyneműt. A vádlott ezt követően elhagyta a házat és gyalogosan Zalaapáti irányába távozott. Cselekménye következtében a meggyújtott ágyneműk mindhárom szobában lángra kaptak, a tűzben a déli szoba bútorzatának jelentős része elégett, a szoba falai vakolatmentesre égtek, a tűz az ablakon is kitört. Az utcafronti szobákban a meggyújtott ágyneműk és az ágyak fekvőfelülete égtek meg, egyéb kár nem keletkezett. A tüzet a szomszédos ingatlan tulajdonosa észlelte, aki riasztotta a tűzoltókat. A gyors tűzoltói beavatkozásnak köszönhetően a tűz nem terjedt át a teljes családi házra és annak tetőszerkezetére. A vádlott szándékos cselekményével a Magyar Állam sértett tulajdonát képező ingatlanban összesen 889.000,- Ft rongálási kárt okozott.

Az ügyben a Keszthelyi Járási Ügyészség kábítószer birtoklás, garázdaság és rongálás  vétsége valamint rongálás bűntette miatt emelt a vádat a napokban - közölte honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.