Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.09.16

Jogerős ítélet született a Zalaegerszegen halálos gyermekbalesetet okozó futballkapu-ügyben

Enyhe fokú gondatlanságot állapított meg, ezért jogerősen felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Zalaegerszegi Törvényszék az egyik helyi művelődési központ volt vezetőjét, amiért a hozzá tartozó szabadidőközpontban egy kidőlt futballkapu halálra sújtott egy 10 éves fiút 2014 nyarán - tájékoztatta a törvényszék szóvivője pénteken az MTI-t.

 

kisfiura-dolt-focikapu-zalaegerszeg.jpg

 

Beznicza Árpád felidézte, hogy idén februárban foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondta ki bűnösnek a Zalaegerszegi Járásbíróság W. Csabát, akit egy év, végrehajtásában két évre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt. A Zalaegerszegi Törvényszék pénteki döntésével a felfüggesztés idejét egy évre mérsékelte, egyebekben pedig helyben hagyta az elsőfokú ítéletet.
A vádlottnak a zalaegerszegi Apáczai téri művelődési intézmény vezetőjeként feladatai közé tartozott a nem zárt és nem is őrzött, sportolásra használt alsóerdei szabadidőközpont működtetése, fenntartása. Ezen a területen szabadon hozzáférhető volt több, acélcsövekből hegesztett sportkapu, amelyeket az intézmény által szervezett rendezvények idején elzártak, vagy földbe szúrható fémkampókkal rögzítettek a pályán.
Egy család tagjai 10 éves fiúkkal 2014 júliusában a sportpályán fociztak, amikor az egyik ilyen kapu kibillent a helyéről, és a gyerek fejére dőlt. A kisfiú sérülése olyan súlyos volt, hogy a helyszínen életét vesztette.

 

kisfiura-dolt-futballkapu-zalaegerszeg.jpg


A szakértői vélemény szerint a játszótéri eszközök használatára, biztonságosságára vonatkozó szabályok alapján nem volt szabályszerű a kapu, a területnek pedig nem volt üzemeltetési szabályzata, hiányoztak a figyelmeztető feliratok is. Az előírások betartatása pedig a vádlott kötelessége lett volna.
A törvényszék pénteki jogerős ítéletének indoklásakor elhangzott: a vádlott adott utasítást arra, hogy a kapuk biztonságos használatát ellenőrizzék és biztosítsák, de az utasításának végrehajtását nem ellenőrizte. A mulasztása és a történtek közötti ok-okozati összefüggés távoli, de fennáll, erre való tekintettel, továbbá a csekélyebb fokú felelősség, illetve a kifogástalan életvitelét figyelembe véve látott módot a másodfokú bíróság az első fokon kiszabott büntetés enyhítésére - ismertette a törvényszék szóvivője. MTI (Fotók: police.hu)