Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.11.30

Illegális autóbontót üzemeltettek Zalában, bíróság elé állnak

Az I. rendű vádlott – egy 1998-ban született pakodi nő - 2021. február 3. napját megelőzően forgalomból kivont gépjárművet, valamint egy, az eljárás során ismeretlenül maradt személy további gépjárműveket szerzett meg, melyek az I. rendű vádlott engedélyével a pakodi lakóhelye udvarán kerültek elhelyezésre.

A II. rendű vádlott – egy1992.-ben született pakodi férfi,- és III. rendű vádlott – egy 1996-ban született pakodi férfi a lakóhelyük udvarán üzemképtelenné vált személygépkocsikat bontottak szét közösen, melynek során I. rendű vádlott kérésére 2021. február 3. napján közösen szétbontották az általa megszerzett üzemképtelenné vált személygépkocsit is. II. rendű vádlott és III. rendű vádlottak a gépjárművek bontását, a tárolás helyén, mindenféle burkolat nélküli, füves udvaron végezték.

illegalis-autobonto.jpg

A gépkocsi roncsokból a bontás során kinyert vas hulladékot a vádlottak közösen a Zalaegerszeg, Bánya utcai MÉH telepen fém hulladékként értékesítették.  A bontásból származó törött szélvédő elemeket, belső kárpitokat, gumiabroncsokat és műanyag burkolatokat 2021.február 3-án a késő délutáni órákban I. rendű vádlott útmutatása alapján az általa vezetett utánfutóval ellátott autóval közösen a Pakod és Pókaszepetk közötti, a Pókaszepetk külterület 01144 hrsz. alatti bokros mezőgazdasági területre szállították, ahol a hulladékot közösen kipakolták és helyezték el. Az itt elhelyezett, 3 db személyjárműből származó a jelentős mennyiséget el nem érő hulladékok nem tartalmaznak veszélyes összetevőt.

Vádlottak a bontott állapotban lévő gépkocsi roncsokat, és építési anyagokat lakóhelyük udvarán felhalmozták és tárolták, a lakóhelyük hátsó udvarában 2021. február 5. napján foganatosított szemle időpontjában 2 db forgalomból kivont bontott gépjárművet, műanyag és fém bontási alkatrészeket, üléseket és kárpitdarabokat, és 3 db egyben lévő hullámpalát, bontott fa építési hulladékot, faléceket, ablakkereteket tároltak.  

Az ingatlanon tárolt, forgalomba nem helyezhető, megbontott gépkocsik még tartalmazták a veszélyes anyag tartalmú alkatrészeket (akkumulátorokat, gáztároló tartályokat, övfeszítők és, légzsákok patronjait, üzemanyagokat, olajokat, folyadékokat, higany tartalmú alkatrészeket).   

Vádlottak a veszélyes hulladéknak minősülő gépjárművek, azbesztet tartalmazó hullámpala tárolására, elhelyezésére engedéllyel nem rendelkeztek. A gépkocsi roncs és az abból bontás során kikerült összes anyag és alkatrész hulladéknak tekinthető. A hulladékká vált gépjármű, az azbesztet tartalmazó építőanyag (hullámpala) veszélyes hulladéknak minősül.

Az ügyben a Keszthelyi Járási Ügyészség veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat a napokban - közölte honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.