Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.11.29

Időseket fosztottak ki, több mint 11 évet ülnek miatta

Ítéletet hozott a Zalaegerszegi Járásbíróság annak a három férfinak az ügyében, akik nyugdíjasok kifosztásával szereztek pénzt.
A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak 2015 őszén elhatározták, hogy idős, megromlott egészségi vagy szellemi állapotú személyektől szereznek pénzt.
Ennek érdekében Csehimindszentre, Zalaegerszegre, valamint Győrbe utaztak, s magukat villany-, illetve vízóra-leolvasónak kiadva bejutottak három idős sértetthez.

nyugdijas.jpg

Az elkövetések alkalmával az egyik vádlott bekéretőzött a sértettekhez, a másik mindig az ingatlanok előtt, míg harmadik társuk az autóban várakozott. A férfiak a cselekmények elkövetése alatt telefonon tartották egymással a kapcsolatot annak érdekében, hogy a helyszínről minél hamarabb elmenekülhessenek.
Készpénzt két esetben sikerült eltulajdonítaniuk, az így okozott kár közel 300.000,- Ft.

A bíróság az ítélet meghozatalakor mindhárom vádlott esetében enyhítő körülményként értékelte beismerő vallomásukat, súlyosító körülményként büntetett előéletüket, valamint azt, hogy az I. rendű vádlott többszörös, míg a III. rendű vádlott különös visszaeső.

2018. november 22. napján a Zalaegerszegi Járásbíróság bűnösnek mondta ki az I. rendű vádlottat bűnsegédként elkövetett kifosztás bűntettében, valamint ennek kísérletében. Ezért őt halmazati büntetésként 4 év 6 hónap letöltendő fegyházbüntetésre ítélte és 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A II. rendű vádlottat a bíróság bűnösnek találta kifosztás bűntettében, annak kísérletében, illetve bűnsegédként elkövetett kifosztás bűntettében, ezért a férfit 3 év letöltendő börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.
A III. rendű vádlott az ítélet szerint bűnös bűnsegédként elkövetett kifosztás bűntettének kísérletében és kifosztás bűntettében is, így őt a bíróság 3 év 8 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte, illetve 4 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.
Az ítélet jogerős - értesült honlapunk Dr. Bartalné dr. Mentes Judittól a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivőjétől.