Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.09.11

Három munkás sérült meg egy zalaegerszegi építkezésen, vádat emeltek a főnökük ellen

Egy 1987-ben született zalaegerszegi férfi 2019. március 1. óta árnyékolástechnikai szerelő munkakörben áll egy homlokzati nyílászáró kereskedelemmel és beépítéssel foglalkozó Kft. alkalmazásában, és a munkáltatójától kapott szóbeli megbízás alapján csoportvezetőként tevékenykedett egy Zalaegerszeg, Borbély György úti társasház építésénél. A szóbeli megbízás írásbeli megismétlése nem történt meg 2020. augusztus 31. napjáig, de a vádlott csoportvezetői megbízatása ismert volt mind a vádlott előtt, mind pedig a Kft.-nek az építkezésen munkát végző összes többi alkalmazottja előtt.

2020. augusztus 31-én 7 óra 46 percet megelőzően a Kft. telephelyéről kiszállításra került több nyílászáró az építkezésre a későbbi beépítésük végett. A nyílászárókat a egy platós tehergépkocsival szállították ki, a jármű az építkezés mellett, a Borbély utca felőli útszakaszon parkolt le és a nyílászárók a platón, egy kalodában voltak rajta elhelyezve, egymásnak támasztva sorban. A kiszállítás alatt a nyílászárók lekötéssel rögzítve voltak a kalodához is és a gépkocsi platójának oldalfalához is.

mentok-2022.jpg

A vádlott irányításával a szintén a Kft. alkalmazásában az építkezésen munkát végző három sértett és további egy fő alkalmazott elkezdte a kiszállított nyílászárók kézzel történő lerakodását. A lerakodásban a vádlott is részt vett, ő és további egy ember felment a tehergépkocsi platójára, eltávolították a nyílászárók rögzítésére szolgáló gurtnikat, majd a sorban első nyílászárót ketten mozgatva leadták az ekkor a plató mellett a talajon álló két sértettnek, akik a nyílászárót levették és az épülőben lévő társasház falának támasztották, majd ismét a jármű platója mellé álltak, a további nyílászárók levétele végett. Eközben a vádlott nem intézkedett arról, hogy a platón lévő többi, egymásnak támasztott nyílászárók visszakötéssel rögzítésre kerüljenek és így az elmozdulásuk elleni védelmük biztosított legyen.

A következő – lerakodni tervezett – nyílászáró egy nagyobb tömegű szerkezet volt, egy hozzávetőlegesen 2 méter magas, 2,5 méter széles és 100 kg súlyú, műanyag tokozású ablak; ezért ennek levételéhez segítségül érkezett a harmadik sértett is. A munkavégzés során a vádlott és további egy munkás megemelte a tehergépkocsi platóján lévő ablakot és a plató szélére tették. Két sértett megfogta az ablak két szélét, a harmadik sértett pedig az ablak középvonalánál helyezkedett el a földön a plató mellett, és a feltartott kézzel megtartotta az ablak felső keretét. Ezen mozdulatsor közben a tehergépkocsi platóján lévő többi, lekötetlen és rögzítetlen nyílászáró megbillent és a levenni kívánt ablaknak csapódott; a rakomány leborult. A leboruló rakomány elsodorta a levenni kívánt ablakot fogó személyeket.

A baleset következtében az egyik sértett nyolc napon túl -210 nap alatt -gyógyuló sérüléseket szenvedett, így többek mellett homlokcsont törést, a koponyaalap törést, mindkét oldali szemgödör csontos falainak törését, az arccsontok törését, a járomcsontok ívének törését, az orrcsont törését, az I. hátcsigolya testének törését, a jobb oldali lapockacsont törését, valamint agyrázkódást, gerincvelői rázódást és stressz-zavar kialakulását. A sértettnél a balesetben elszenvedett sérülések miatt 34%-os össz-szervezeti egészségkárosodás keletkezett.

A másik sértett szintén nyolc napon túl -150 nap alatt-gyógyuló sérüléseket szenvedett, a balesetben elszenvedett sérülésekből maradandó testi fogyatékosságként 5%-os össz-szervezeti egészségkárosodás keletkezett. A baleset következtében a harmadik sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A baleset bekövetkezésének oka az volt, hogy a kézi rakodási munkálatot csoportvezetőként irányító vádlott nem intézkedett arról, hogy a tehergépkocsi platóján lévő, egymásnak támasztott nyílászárók visszakötéssel rögzítésre kerüljenek és így az elmozdulásuk elleni védelmük biztosított legyen, és a lerakodás során mindig csak a lerakásra soron következő nyílászáró rögzítése legyen feloldott. A vádlott ezzel a magatartásával megszegte a munkavédelemről szóló törvényben foglaltakat, melynek értelmében a munkafolyamatot, a technológiát, a munkaeszközt, az anyagot úgy kell megválasztani, hogy az sem a munkavállalók, sem a munkavégzés hatókörében tartózkodók egészségét és biztonságát ne veszélyeztesse.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat a napokban - tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész szóvivője.