Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.10.06

Egy 1990-ben született sármelléki, és egy 1994-ben született zalavári férfi 2021. év elején elhatározták, hogy saját fogyasztásuk biztosítása végett kábítószert, kannabiszt termesztenek, melyhez interneten kendernövény-magot szereztek be.

A magokat II. rendű vádlott zalavári családi házánál kisebb cserepekbe elvetette, azokból palántákat nevelt, amelyeket a vádlottak 2021. május hó környékén közösen Zalavár külterületén elültettek. A vádlottak a növényeket 2021.nyarán közösen gondozták, az általuk összegyűjtött és odaszállított esővízzel, tápoldattal öntözték, nevelték. 2021. október elején a vádlottak a jól kifejlett kendernövények egy részét a földből kihúzták, majd II. rendű vádlott ingatlanán megszárították, a kendernövények levélzetét a szárról leválasztották, összegyűjtötték.

zala-megye-drog-2022.jpg

2021. október 17-én a kábítószerből a II.rendű vádlott lakásán 3 db 5 literes üvegben, illetve 4 db cipősdobozban bruttó 1,44 kilogramm szárított növényi anyag volt még fellelhető. Ezen kívül a lakáshoz tartozó melléképületben a vádlottak további növényi részeket – így gerendára felakasztott, szárított növényeket, egy vödörben bruttó 2,21 kg súlyú törmeléket – helyeztek el. Ugyanezen a napon az I. rendű vádlott lakásán nettó 4,4 gramm zöld növényi törmeléket tárolt a saját célra termesztett kannabisz növényekből.

2021. október 17-én Zalavár és Balatonmagyaród községek közötti külterületen az I. rendű vádlott éppen a még kint lévő kender növények virágzatát szedte le, amikor vele szemben rendőri intézkedésre került sor és a helyszínen lefoglalásra került 9 tő jól fejlett – 140 cm és 270 cm közötti magasságú – kender növény.
A vádlottak által Zalavár település külterületén közösen gondozott 9 tő kendernövény a kenderfélék családjába és a kender nemzetségéhez tartozó növények voltak, amelyek kannabiszra jellemző kannabinoid vegyületeket tartalmaztak. A kannabisz kábítószernek, míg a delta-9-THC pszichotróp anyagnak minősül.

A vádlottak által termesztett – részben még növényként gondozott, részben már begyűjtött és kiszárított állapotban tárolt – kábítószer együttes hatóanyag-tartalma meghaladta a jelentős mennyiség alsó határát, annak mintegy 2,64 – 7,8-szerese volt.
A vádlottak az általuk termesztett kábítószerből 2021. október 17-ét megelőzően fogyasztottak is.

Az ügyben a Keszthelyi Járási Ügyészség társtettesként, jelentős mennyiségű kábítószerre, kábítószer termesztésével elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette miatt emelt vádat a napokban - tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.