Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.01.18

Három és fél milliót sikkasztott a zalalövői horgászegyesület pénzéből

Egy 1979-ben született zalalövői nő 2013-tól töltötte be egy zalalövői horgász egyesület gazdasági felelőse tisztséget. Az egyesület alapszabálya szerint a gazdasági felelős feladata többek között az egyesület gazdasági ügyeinek intézése, rendszeres beszámoló a vagyoni helyzetről az elnökség felé, a rábízott pénzeszközök és értékek kezelése, számviteli nyilvántartások vezetése, gazdálkodási jelentések, bevallások elkészítése, bizonylati rend betartása és betartatása, elszámolásra kiadott pénzek nyilvántartása, visszavezetése, utalványozott fizetések teljesítése.

birosag.jpg

A vádlott feladatai közé tartozott továbbá többek között a horgászengedélyek megrendelése és értékesítésre történő eladása, valamint az azokkal történő elszámolás, melyre egyedi megrendelésre készült bizonylattömbök alapján került sor. Az egyesület éves horgászjegyeit a vádlott, a napijegyeket pedig különböző horgászüzletek és az aktuális halőrök értékesítették. A napijegyek bevételei is a vádlotthoz kerültek, azokat időszakosan vette át, az értékesítőkkel történt egyedi megállapodás alapján. Az egyesület pénze így napi szinten a vádlott birtokában volt.
 
Az alapszabály a Felügyelő Bizottság hatáskörébe tartozik az egyesület pénzügyi ellenőrzése, az általa évente készített ellenőrzési terv alapján évente legalább kétszer köteles a pénzügyi gazdálkodást érintő, átfogó ellenőrzést végezni, negyedévenként pedig a pénz és anyagkezelést, a bizonylati fegyelmet, valamint a pénzügyi gazdálkodást érintő ellenőrzéseket folytatni.

A vádlott kihasználva azt, hogy az egyesület gazdálkodását az arra jogosult szerv nem ellenőrizte rendszeresen az alapszabályban foglaltak szerint, az általa kezelt pénzösszegből rendszeres haszonszerzésre törekedve, anyagi helyzetének javítása végett, saját és családja megélhetése körében felmerülő kiadások fedezése érdekében a 2018. november 20. napján megtartott tisztújító közgyűlés időpontjáig, a sértetti képviselő tudta és beleegyezése nélkül rendszeresen fordított különböző, egyedileg pontosan meg nem határozható összegeket a magáncélú vásárlásainak kiegyenlítéséhez.

A vádlott által elkövetett visszaéléseket a Felügyelő Bizottság újonnan megválasztott elnöke tárta fel még a tisztújító közgyűlést megelőzően tartott rendkívüli elnökségi gyűlésen felmerült adatok alapján végzett ellenőrző munka eredményeként. A vádlott a vezetőség számonkérésére elismerte, hogy az egyesület rábízott pénzéből rendszeresen saját kiadásaira is költött.

A vádlott a 2017. február 28. napján leadott beszámoló záró készletértékhez képest a 2018. november 20. napján megtartott tisztújító közgyűlés időpontjáig az egyesületet illető bevételekből legalább 3 500 000 Ft-ot tulajdonított el. A vádlott az általa okozott hiányt megtérítette.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség sikkasztás bűntette miatt emelt vádat a napokban - tudatta honlapunkkal kedden dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője.