Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.03.01

Hamis rendszámtáblákkal kereskedett egy zalaegerszegi férfi

A Zalaegerszegi Járásbíróság február 25-én nem jogerős ítéletet hozott annak a férfinak az ügyében, aki hamis rendszámtáblákat vásárolt, majd bérbe adta azokat társainak és ismeretlen személyeknek.

Az I. rendű vádlott több alkalommal hozott be külföldről Magyarországra rendszám nélküli, forgalomba nem helyezett gépjárműveket eladás céljából. 2018 júliusában Budapesten találkozott egy ismeretlen személlyel, aki egy kft. hivatalos iratait (cégkivonat, aláírási címpéldány) és egy megbízási, illetve egy munkaszerződést adott át neki, amelyeket az I. rendű vádlott a saját adataival töltött ki.  A férfi az iratok birtokában 2 db P betűjelzésű ideiglenes rendszámtáblát váltott ki, de a tevékenységet „kvázi egyéni vállalkozóként” végezte, a cégbe bejelentve nem volt, onnan fizetést nem kapott. Az I. rendű vádlott több hónapon keresztül „bérbe” adta a III.-VIII. rendű vádlott társainak, illetve ismeretlen személyeknek a P jelzésű hamis rendszámtáblákat a hozzájuk kapcsolódó ideiglenes forgalomban tartási engedéllyel, gépjármű indítási naplóval és a kötelező felelősségbiztosítást igazoló kötvénnyel együtt. A vádlottak a hamis rendszámú gépjárművekkel különböző időpontokban és útvonalakon közlekedtek.

rendszamtabla.jpg

A II. rendű vádlott az I. rendű vádlottól kapott papírokkal 2018. október 31. napjától kezdve határozatlan idejű, fiktív munkaviszonyt létesített ugyanazzal a kft-vel. A megbízási szerződésben és a munkaszerződésében foglaltakkal szemben a II. rendű vádlott sem állt semmilyen kapcsolatban a kft.-vel, s jogtalanul használta az I. rendű vádlottól kapott P-s rendszámtáblákat. A hatóság a II. rendű vádlottól egy közúti ellenőrzés során a rendszámtáblákat és a hozzájuk tartozó dokumentumokat lefoglalta.

A Zalaegerszegi Járásbíróság a 2022. február 25. napján hozott ítéletében az I. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki 16 rendbeli egyedi azonosító jellel visszaélés bűntettében, 11 rendbeli egyedi azonosító jellel visszaélés bűntettében, mint bűnsegéd, 2 rendbeli hamis magánokirat felhasználás vétségében, melyből 1 rendbeli bűnsegédként elkövetett, valamint lopás bűntettében. Utóbbiban azért, mert 2020 februárjában közel 170.000 Ft értékben tulajdonított el egy zalaegerszegi raktárból különböző fürdőszobai szaniter árut. Ezért őt, mint különösen visszaesőt 2 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte és 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, továbbá elrendelte egy másik ügyben korábban jogerősen kiszabott 6 hónap börtönbüntetés utólagos végrehajtását.

 A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy az I. rendű vádlott elismerte a bűnösségét, megbánó magatartást tanúsított, a rossz egészségi állapotát és az időmúlást. Súlyosítóként, hogy büntetett előéletű, többször volt büntetve, továbbá a bűncselekményt felfüggesztett börtönbüntetés hatálya alatt követte el.

Az ítélet az I. rendű vádlottra nem jogerős, ellene a vádlott és védője fellebbezett.

Társaira 2020 júliusában született jogerős ítélet. A II. rendű vádlottat 2 rendbeli egyedi azonosító jellel visszaélés bűntettében és hamis magánokirat felhasználásának vétségében mondta ki bűnösnek a bíróság és vele szemben 220.000 Ft pénzbüntetést szabott ki. A III-VII. rendű vádlottakat egyedi azonosító jellel visszaélés bűntettében találta bűnösnek. A III. rendű és a IV. rendű vádlott személyenként 150.000 Ft pénzbüntetést, míg további három társuk próbára bocsátást kapott - tudatta a napokban a Zalaegerszegi Törvényszék.