Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022.11.15

Halálra gázoltak egy zalai rendőrt. Itt a vádirat!

Egy 82 éves olasz férfi 2021. május 5-én hajnalban vezette a Honda H-RV típusú személygépkocsit az M70 számú autópályán, Szlovénia irányából Letenye felé, kb. 110 km/óra sebességgel. Utasként a járműben feleségét szállította, biztonsági öveiket mindketten használták.

Amikor a vádlott a járművel az autópályán az általa igénybe vett bal pályatest 15+850. kilóméterszelvényébe ért, az úttest mindkét oldalán korlátozó jelzőtáblák voltak kihelyezve. A 14+720. kilóméterszelvényben kihelyezték az úttest mindkét oldalára a „40 km/órás sebességkorlátozás” jelzőtáblát, majd ezt követően 70 méter út megtétele után kezdődött a csörnyeföldi pihenőbe vezető út erős jobbra ívelése.

m70-csornyefold-halalos-gazolas-2021.jpg

A pihenőbe érve az út ketté vált, s ezért kihelyezték a „Kötelező haladási irány balra” jelzőtáblát, ahol a vádlottnak is haladnia kellett. A járművek pihenőbe történő kiterelésének célja a veszélyhelyzet miatt elrendelt határellenőrzés volt. Ennek következtében az autópályán haladó valamennyi járműnek ki kellett hajtani a pihenőbe, majd az ott szolgálatot teljesítő rendőrök megállították és ellenőrizték a járművezetőket és utasaikat.

A vádlott az általa vezetett járművel 3 óra 46 perckor a megengedett 40 km/óra sebesség helyett 73-78 km/óra sebességre lassítva haladt ki a pihenőbe, ahol eleget téve a kötelező haladási irány balra jelzőtábla jelzésének, balra kanyarodott, s ekkor észlelte, hogy a pihenőhely úttestjét egy, a rendőrség által kihelyezett konténer zárta le az áthaladó forgalom elől, a parkoló sávban pedig egy személyszállító kisbusz ellenőrzése volt folyamatban.

m70-halalos-baleset-2021.jpg

Amikor a vádlott észlelte, hogy megállás nélkül nem tud áthaladni a pihenőhelyen a konténer és a megállított kisbusz miatt, s felmérve a köztük lévő közel 47 méter távolságot és a járműve sebességét, jobbra kormányzott, annak érdekében, hogy a kisbusszal történő ütközést elkerülje, ekkor felhajtott a parkolósáv mellett, kiemelt szegéllyel, körülbelül 16 cm-rel megemelt járdára, s ott fékezés nélkül a jármű első részével elütötte a kisbuszban utazók ellenőrzését végző r.főtörzsőrmestert és a közelében, szintén a járdán ellenőrzés alatt álló albán állampolgárt.

Az ütközést követően a jármű nekiütközött egy fém lámpaoszlopnak, majd egy padnak, azokat kidöntötte, majd a járda melletti sövényen áthaladva, az elütés helyétől közel 10 méterre lévő élőfának ütközve állt meg. A személygépkocsi a rendőrt a jármű motorháztetőjén vitte magával, aki a megállást követően a személygépkocsi előtti füves területre esett, az albán állampolgár pedig az álló kisbusz előtt kb. 7 méterre csapódott a térköves parkolósávban.

A baleset következtében a rendőr a helyszínen meghalt, az albán személy 8 napon túl gyógyuló, míg a vádlott 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A rendőr sértett halála és a baleset között közvetlen ok-okozati összefüggés állapítható meg.

Az ügyben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a napokban - tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség ügyész-szóvivője. Előzmények itt: Halálra gázoltak egy rendőrt az M70-es csörnyeföldi pihenőjénél